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dc.contributor.author
D'angelo, Matilde Elvira
dc.contributor.author
Zanor, María Inés
dc.contributor.author
Sance, Maria Mirta
dc.contributor.author
Cortina, Pablo Ramiro
dc.contributor.author
Boggio, Silvana Beatriz
dc.contributor.author
Asprelli, Pablo Diego
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar
dc.contributor.author
Santiago, Ana Noemi
dc.contributor.author
Asis, Ramón
dc.contributor.author
Peralta, Iris Edith
dc.contributor.author
Valle, Estela Marta
dc.date.available
2019-10-02T13:16:04Z
dc.date.issued
2018-08
dc.identifier.citation
D'angelo, Matilde Elvira; Zanor, María Inés; Sance, Maria Mirta; Cortina, Pablo Ramiro; Boggio, Silvana Beatriz; et al.; Contrasting metabolic profiles of tasty Andean varieties of tomato fruit in comparison with commercial ones; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 98; 11; 8-2018; 4128-4134
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84991
dc.description.abstract
The fruits of most commercial tomato cultivars (Solanum lycopersicum L.) are deficient in flavour. In contrast, traditional ‘criollo’ tomato varieties are appreciated for fruit of excellent organoleptic quality. Small farmers from the Andean valleys in Argentina have maintained their own tomato varieties, which were selected mainly for flavour. This work aims to correlate the chemical composition of the fruit with the sensory attributes of eight heirloom tomato varieties. The long-term goal is to identify potential candidate genes capable of altering the chemicals involved in flavour. A sensory analysis was conducted and the metabolomics of fruit were determined. The data revealed that defined tomato aroma and sourness correlated with citrate and several volatile organic compounds (VOC), such as α-terpineol, p-menth-1-en-9-al, linalool and 3,6-dimethyl-2,3,3a,4,5,7a-hexahydrobenzofuran (DMHEX), a novel volatile recently identified in tomato. Two sensory attributes – sweetness and a not-acidic taste – correlated with the characteristic tomato taste, and also with fructose, glucose, and two VOCs, benzaldehyde, and 2-methyl-2-octen-4-one. These data provide new evidence of the complex chemical combination that induced the flavour and aroma of the good-tasting ‘criollo’ tomato fruit. That is, the compounds that correlated with defined tomato aroma and acidic taste did not correlate with sweetness, or with characteristic tomato taste.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
METABOLOMICS PROFILE
dc.subject
SUGARS
dc.subject
TOMATO FRUIT
dc.subject
TOMATO LANDRACES
dc.subject
VOLATILE COMPOUNDS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Contrasting metabolic profiles of tasty Andean varieties of tomato fruit in comparison with commercial ones
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-09-30T18:27:47Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
98
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
4128-4134
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
LOndres
dc.description.fil
Fil: D'angelo, Matilde Elvira. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zanor, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sance, Maria Mirta. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Producción Agropecuaria. Cátedra de Horticultura y Floricultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cortina, Pablo Ramiro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boggio, Silvana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asprelli, Pablo Diego. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santiago, Ana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Iris Edith. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valle, Estela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jsfa.8930
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/jsfa.8930
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