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dc.contributor.author
Vénica, Claudia Inés  
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica  
dc.contributor.author
Suárez, Viviana Beatriz  
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana  
dc.contributor.author
Perotti, Maria Cristina  
dc.date.available
2019-09-30T23:13:58Z  
dc.date.issued
2018-08  
dc.identifier.citation
Vénica, Claudia Inés; Wolf, Irma Veronica; Suárez, Viviana Beatriz; Bergamini, Carina Viviana; Perotti, Maria Cristina; Effect of the carbohydrates composition on physicochemical parameters and metabolic activity of starter culture in yogurts; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 94; 8-2018; 163-171  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84874  
dc.description.abstract
The carbohydrate composition of the milk base plays a crucial role in the fermentation process of yogurt. In this study we investigate the effect of the traditional (TRAD) and delactosed (DEL) milks, added or not sucrose (S) in yogurt making, on the physicochemical parameters, growth of cultures and the formation of organic acids and volatile compounds during fermentation and storage. Yogurts made with delactosed milk had a delay in the fermentation up to 30 min in reaching the final pH and a slight minor postacidification, in comparison to yogurts prepared from traditional milk. Sucrose addition decreased the fermentation time in delactosed products. These observations were not accompanied by a significant change in the counts of thermophilic streptococci and thermophilic lactobacilli bacteria. The most notable differences in volatile compounds profiles were recorded in DEL + S respect to the remaining yogurts. The highest levels of diacetyl, 2,3-pentanedione, ethanol and ethyl esters found in DEL + S yogurts could be correlated with the higher glucose content, the main precursor of these compounds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CARBOHYDRATE  
dc.subject
DELACTOSED MILK  
dc.subject
ORGANIC ACID  
dc.subject
VOLATILE COMPOUND  
dc.subject
YOGURT  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of the carbohydrates composition on physicochemical parameters and metabolic activity of starter culture in yogurts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-09-30T19:15:06Z  
dc.journal.volume
94  
dc.journal.pagination
163-171  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Suárez, Viviana Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818303402  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2018.04.034