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dc.contributor.author
Zacarías, María Florencia
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dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
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dc.contributor.author
Bockelmann, Wilhelm
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
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dc.contributor.author
Heller, Knut
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
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dc.date.available
2019-09-30T23:02:00Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Zacarías, María Florencia; Binetti, Ana Griselda; Bockelmann, Wilhelm; Reinheimer, Jorge Alberto; Heller, Knut; et al.; Safety, functional properties and technological performance in whey-based media of probiotic candidates from human breast milk; Viguera Editores; International Microbiology; 22; 2; 6-2019; 265-277
dc.identifier.issn
1139-6709
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84871
dc.description.abstract
We aimed at isolating and characterising microorganisms present in human breast milk with probiotic potential. In an 8-week postpartum sampling period, two strains of bifidobacteria (Bifidobacterium longum LM7a and Bifidobacterium dentium LM8a’) and four strains of lactobacilli were isolated, all during the first 4-week postpartum. B. longum LM7a and B. dentium LM8a’, together with four strains previously isolated from breast milk (Bifidobacterium lactis INL1, INL2, INL4 and INL5), were considered for further studies. Susceptibility of the strains to tetracycline, erythromycin, clindamycin, streptomycin, vancomycin and chloramphenicol was evaluated and the isolates exhibited, in general, the same properties as previously reported for bifidobacteria. All isolates showed low hydrophobicity and B. lactis and B. longum strains had satisfactory resistance to gastric digestion and bile shock, but not to pancreatin. B. lactis INL1, B. longum LM7a and B. dentium LM8a’ were selected for some comparative technological studies. In particular, B. lactis INL1 displayed technological potential, with satisfactory growth in cheese whey-based media in biofermentor and resistance to freeze-drying, accelerated storage conditions and simulated gastric digestion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Viguera Editores
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIFIDOBACTERIA
dc.subject
CHEESE WHEY
dc.subject
FREEZE-DRYING
dc.subject
GASTROINTESTINAL DIGESTION
dc.subject
HUMAN BREAST MILK
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Safety, functional properties and technological performance in whey-based media of probiotic candidates from human breast milk
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-09-30T19:14:18Z
dc.identifier.eissn
1618-1905
dc.journal.volume
22
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
265-277
dc.journal.pais
España
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dc.journal.ciudad
Barcelona
dc.description.fil
Fil: Zacarías, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bockelmann, Wilhelm. Max Rubner-institut, Germany;
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Heller, Knut. Max Rubner-institut, Germany;
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Microbiology
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s10123-018-00046-0
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10123-018-00046-0
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