Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Rosa, Silvina Mariana
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cueto, Mario Alberto
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Galvagno, Miguel Angel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2019-09-26T20:16:59Z
dc.date.issued
2013-08
dc.identifier.citation
Santagapita, Patricio Roman; Rosa, Silvina Mariana; Mazzobre, Maria Florencia; Cueto, Mario Alberto; Buera, Maria del Pilar; et al.; Differential scanning calorimetry evaluation of oxidation stability of docosahexaenoic acid in microalgae cells and their extracts; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 48; 8; 8-2013; 1729-1735
dc.identifier.issn
1365-2621
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84585
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the oxidative stability of docosahexaenoic acid (DHA) from Aurantiochytrium limacinum SR21 microalgae cells and in their lipidic extract by differential scanning calorimetry (DSC). Besides, freezing was evaluated as a strategy for microalgal DHA long-term conservation by analysing changes in their thermal properties. As a first approach, mixtures of the most representative A. limacinum SR21-fatty acids were evaluated in model systems. DHA and palmitic acid were the major polyunsaturated and saturated fatty acids produced by the microalgae cells, respectively. Changes in DHA/palmitic acid ratio in model systems, in cells and their lipidic extracts, were detected by DSC through shifts in the oxidation onset temperature (OOT) values. However, OOT values of cells and lipidic extracts could be also influenced by cellular compartmentalisation, carotenoids and other components presence. Freezing was not a good strategy for DHA long-term conservation, as revealed by OOT values and thermal properties, which reflected the extensive changes that occurred during storage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
![Confianza no establecida para este valor](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
DHA
dc.subject
DIFFERENTIAL SCANNING CALORIMETRY
dc.subject
FREEZING
dc.subject
MICROALGAE
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ingeniería Química
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ingeniería Química
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otros Tópicos Biológicos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Differential scanning calorimetry evaluation of oxidation stability of docosahexaenoic acid in microalgae cells and their extracts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-09-24T12:53:06Z
dc.journal.volume
48
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
1729-1735
dc.journal.pais
Reino Unido
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosa, Silvina Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ingeniería Genética y Biología Molecular "Dr. Héctor N. Torres"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cueto, Mario Alberto. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galvagno, Miguel Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
![Confianza no establecida para este valor](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.12144/abstract
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12144
Archivos asociados