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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2019-09-06T19:05:09Z
dc.date.issued
2012-06
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina; Oxidative stability of chia (Salvia hispanica L.) seed oil: Effect of antioxidants and storage conditions; Springer; Journal of the American Oil Chemists Society; 89; 6; 6-2012; 1077-1090
dc.identifier.issn
0003-021X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/83074
dc.description.abstract
The oxidative stability of chia oil was evaluated by measuring the effectiveness of the addition of rosemary (ROS) and green tea (GT) extracts, tocopherols (TOC), ascorbyl palmitate (AP) and their blends, and studying the influence of storage conditions. The addition of antioxidants increased induction time, depending on their type and concentration. Considering antioxidants individually, AP at 5,000 ppm was the most effective, whereas ROS + GT at 2,500 and 5,000 ppm provided the best protection among the antioxidant blends. Chia oil peroxide values of 10 mequiv/kg was observed for oils stored at 4 °C while values greater than 10 mequiv/kg were observed between 60 and 120 days when stored at 20 °C. Only AP 2,500 ppm protected oil did not reach 10 mequiv/kg during 225 days at 4 and 20 °C. Similar trends were observed with p-anisidine and Totox values. Differential scanning calorimetry further supported the presence of primary and secondary oxidation. Activation energy of chia oil thermoxidation was 71.9 kJ/mol increasing up to 87.5 kJ/mol when AP was added.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidants
dc.subject
Chia Seed Oil
dc.subject
Differential Scanning Calorimetry
dc.subject
Rancimat
dc.subject
Storage Conditions
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Oxidative stability of chia (Salvia hispanica L.) seed oil: Effect of antioxidants and storage conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-04-26T18:18:14Z
dc.identifier.eissn
1558-9331
dc.journal.volume
89
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
1077-1090
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of the American Oil Chemists Society
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-011-1990-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11746-011-1990-x
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