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dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.contributor.author
Gerez, Carla Luciana  
dc.contributor.author
Silva, Joana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Teixeira, Paula  
dc.date.available
2019-08-29T20:28:04Z  
dc.date.issued
2011-04  
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Gerez, Carla Luciana; Silva, Joana; Abraham, Analia Graciela; de Antoni, Graciela Liliana; et al.; Survival of spray-dried Lactobacillus kefir is affected by different protectants and storage conditions; Springer; Biotechnology Letters; 33; 4; 4-2011; 681-686  
dc.identifier.issn
0141-5492  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/82536  
dc.description.abstract
Survival of two Lactobacillus kefir strains after spray drying in reconstituted skim milk with or without the addition of 12.5 g monosodium glutamate/l, 20 g sucrose/l, or 20 g fructo-oligosaccharides (FOS)/l and during subsequent storage under different conditions of temperature (20 and 30°C) and relative humidity (RH) (0, 11 and 23%) was evaluated. After being dried, L. kefir 8321 and L. kefir 8348 had a decrease in viability of 0.29 and 0.70 log cfu/ml respectively, while the addition of different protectants improved the survival of both strains significantly. During storage, bacterial survival was significantly higher under lower conditions of RH (0-11%), and monosodium glutamate and FOS proved to be the best protectants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactobacillus Kefir  
dc.subject
Protectants  
dc.subject
Spray Drying  
dc.subject
Survival  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Survival of spray-dried Lactobacillus kefir is affected by different protectants and storage conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-27T19:11:29Z  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
681-686  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerez, Carla Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, Joana. Universidade Católica Portuguesa. Escola Superior de Biotecnologia; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Teixeira, Paula. Universidade Católica Portuguesa. Escola Superior de Biotecnologia; Portugal  
dc.journal.title
Biotechnology Letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10529-010-0491-6  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10529-010-0491-6