Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Minig, Paola Marisol
dc.contributor.author
Mazzaferro, Laura
dc.contributor.author
Erra Balsells, Rosa
dc.contributor.author
Petroselli, Gabriela
dc.contributor.author
Breccia, Javier Dario
dc.date.available
2019-08-14T22:34:58Z
dc.date.issued
2011-10
dc.identifier.citation
Minig, Paola Marisol; Mazzaferro, Laura; Erra Balsells, Rosa; Petroselli, Gabriela; Breccia, Javier Dario; α-Rhamnosyl-β-glucosidase-catalyzed reactions for analysis and biotransformations of plant-based foods; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 59; 20; 10-2011; 11238-11243
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81637
dc.description.abstract
Most aroma compounds exist in vegetal tissues as disaccharide conjugates, rutinose being an abundant sugar moiety in grapes. The availability of aroma precursors would facilitate analytical analysis of plant-based foods. The diglycosidase α-rhamnosyl-β-glucosidase from Acremonium sp. DSM 24697 efficiently transglycosylated the rutinose moiety from hesperidin to 2-phenylethanol, geraniol, and nerol in an aqueous-organic biphasic system. 2-Phenethyl rutinoside was synthesized up to millimolar level with an 80% conversion regarding the donor hesperidin. The hydrolysis of the synthesized aroma precursors was not detected in an aqueous medium. However, in the presence of ethanol as a sugar acceptor, the enzyme was able to transfer the disaccharide residue forming the alkyl-rutinoside. The aroma precursors were significantly hydrolyzed (up to 3-4% in 2 h at 30 °C), which indicated the potential use of the enzyme for biotechnological applications, for example, in aroma modulation of fermented foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Β-Rhamnosyl-Β-Glucosidase
dc.subject
Hesperidin
dc.subject
Rutinosylated Terpenoids
dc.subject
Transglycosylation
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
α-Rhamnosyl-β-glucosidase-catalyzed reactions for analysis and biotransformations of plant-based foods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-08-13T19:15:53Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
20
dc.journal.pagination
11238-11243
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Minig, Paola Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazzaferro, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Erra Balsells, Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petroselli, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Breccia, Javier Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf202412e
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202412e
Archivos asociados