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dc.contributor.author
Minig, Paola Marisol  
dc.contributor.author
Mazzaferro, Laura  
dc.contributor.author
Erra Balsells, Rosa  
dc.contributor.author
Petroselli, Gabriela  
dc.contributor.author
Breccia, Javier Dario  
dc.date.available
2019-08-14T22:34:58Z  
dc.date.issued
2011-10  
dc.identifier.citation
Minig, Paola Marisol; Mazzaferro, Laura; Erra Balsells, Rosa; Petroselli, Gabriela; Breccia, Javier Dario; α-Rhamnosyl-β-glucosidase-catalyzed reactions for analysis and biotransformations of plant-based foods; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 59; 20; 10-2011; 11238-11243  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81637  
dc.description.abstract
Most aroma compounds exist in vegetal tissues as disaccharide conjugates, rutinose being an abundant sugar moiety in grapes. The availability of aroma precursors would facilitate analytical analysis of plant-based foods. The diglycosidase α-rhamnosyl-β-glucosidase from Acremonium sp. DSM 24697 efficiently transglycosylated the rutinose moiety from hesperidin to 2-phenylethanol, geraniol, and nerol in an aqueous-organic biphasic system. 2-Phenethyl rutinoside was synthesized up to millimolar level with an 80% conversion regarding the donor hesperidin. The hydrolysis of the synthesized aroma precursors was not detected in an aqueous medium. However, in the presence of ethanol as a sugar acceptor, the enzyme was able to transfer the disaccharide residue forming the alkyl-rutinoside. The aroma precursors were significantly hydrolyzed (up to 3-4% in 2 h at 30 °C), which indicated the potential use of the enzyme for biotechnological applications, for example, in aroma modulation of fermented foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Β-Rhamnosyl-Β-Glucosidase  
dc.subject
Hesperidin  
dc.subject
Rutinosylated Terpenoids  
dc.subject
Transglycosylation  
dc.subject.classification
Otras Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
α-Rhamnosyl-β-glucosidase-catalyzed reactions for analysis and biotransformations of plant-based foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-13T19:15:53Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
20  
dc.journal.pagination
11238-11243  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Minig, Paola Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazzaferro, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Erra Balsells, Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Petroselli, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Breccia, Javier Dario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf202412e  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf202412e