Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana  
dc.contributor.author
Novotny Núñez, Ivanna  
dc.contributor.author
Bohl, Luciana Paola  
dc.contributor.author
Porporatto, Carina  
dc.contributor.author
Nazar, Franco Nicolas  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Correa, Silvia Graciela  
dc.date.available
2019-08-12T18:10:43Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Vanden Braber, Noelia Luciana; Novotny Núñez, Ivanna; Bohl, Luciana Paola; Porporatto, Carina; Nazar, Franco Nicolas; et al.; Soy genistein administered in soluble chitosan microcapsules maintains antioxidant activity and limits intestinal inflammation; Elsevier Science Inc; Journal Of Nutritional Biochemistry; 62; 12-2018; 50-58  
dc.identifier.issn
0955-2863  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81471  
dc.description.abstract
We used water-soluble Chitosan obtained by Maillard reaction with glucosamine to microencapsulate soy genistein (Ge) and preserve its biological activity for oral administration. Release of Ge was pH dependent with a super Case II mechanism at pH 1.2 and an anomalous transport with non-Fickian kinetics at pH 6.8. Microencapsulated Ge retained its antioxidant properties in vitro and its daily administration to mice attenuated clinical signs of acute colitis, limited inflammatory reaction and reduced oxidative stress and tissue injury as well. Remarkably, after feeding microencapsulated Ge the production of IL-10 in colonic tissue was restored to levels of untreated controls. According to statistical multivariate analysis, this cytokine was the parameter with the highest influence on the inflammatory/oxidative status. Microencapsulation of Ge with derivatized Chitosan becomes an interesting alternative to develop therapeutic approaches for oxidative inflammatory diseases; our findings suggest that the soy isoflavone could be incorporated into any functional food for application in intestinal inflammation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chitosan  
dc.subject
Food  
dc.subject
Genistein  
dc.subject
Inflammation  
dc.subject
Microcapsules  
dc.subject
Oxidative Stress  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Soy genistein administered in soluble chitosan microcapsules maintains antioxidant activity and limits intestinal inflammation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-09T15:05:50Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.pagination
50-58  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Novotny Núñez, Ivanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bohl, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Porporatto, Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nazar, Franco Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Nutritional Biochemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286318303115  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.08.009