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dc.contributor.author
Vanden Braber, Noelia Luciana
dc.contributor.author
Novotny Núñez, Ivanna
dc.contributor.author
Bohl, Luciana Paola
dc.contributor.author
Porporatto, Carina
dc.contributor.author
Nazar, Franco Nicolas
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.contributor.author
Correa, Silvia Graciela
dc.date.available
2019-08-12T18:10:43Z
dc.date.issued
2018-12
dc.identifier.citation
Vanden Braber, Noelia Luciana; Novotny Núñez, Ivanna; Bohl, Luciana Paola; Porporatto, Carina; Nazar, Franco Nicolas; et al.; Soy genistein administered in soluble chitosan microcapsules maintains antioxidant activity and limits intestinal inflammation; Elsevier Science Inc; Journal Of Nutritional Biochemistry; 62; 12-2018; 50-58
dc.identifier.issn
0955-2863
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81471
dc.description.abstract
We used water-soluble Chitosan obtained by Maillard reaction with glucosamine to microencapsulate soy genistein (Ge) and preserve its biological activity for oral administration. Release of Ge was pH dependent with a super Case II mechanism at pH 1.2 and an anomalous transport with non-Fickian kinetics at pH 6.8. Microencapsulated Ge retained its antioxidant properties in vitro and its daily administration to mice attenuated clinical signs of acute colitis, limited inflammatory reaction and reduced oxidative stress and tissue injury as well. Remarkably, after feeding microencapsulated Ge the production of IL-10 in colonic tissue was restored to levels of untreated controls. According to statistical multivariate analysis, this cytokine was the parameter with the highest influence on the inflammatory/oxidative status. Microencapsulation of Ge with derivatized Chitosan becomes an interesting alternative to develop therapeutic approaches for oxidative inflammatory diseases; our findings suggest that the soy isoflavone could be incorporated into any functional food for application in intestinal inflammation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chitosan
dc.subject
Food
dc.subject
Genistein
dc.subject
Inflammation
dc.subject
Microcapsules
dc.subject
Oxidative Stress
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Soy genistein administered in soluble chitosan microcapsules maintains antioxidant activity and limits intestinal inflammation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-08-09T15:05:50Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.pagination
50-58
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Novotny Núñez, Ivanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
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Fil: Bohl, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
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Fil: Porporatto, Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
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Fil: Nazar, Franco Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
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Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
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Fil: Correa, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Nutritional Biochemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286318303115
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.08.009