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dc.contributor.author
Tomac, Alejandra  
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.date.available
2019-08-09T17:43:00Z  
dc.date.issued
2013-04  
dc.identifier.citation
Tomac, Alejandra; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Yeannes, Maria Isabel; Modelling the effect of gamma irradiation on the inactivation and growth kinetics of psychrotrophic bacteria in squid rings during refrigerated storage. Shelf-life predictions; Elsevier; Journal of Food Engineering; 117; 2; 4-2013; 211-216  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81317  
dc.description.abstract
Psychrotrophic bacteria behaviour, when gamma irradiation is applied with shelf-life extension purposes to a fresh squid product, was modelled. In this regard, the effect of gamma irradiation at 0, 1.8, 3.3 and 5.8 kGy on psychrotrophic microorganisms in vacuum-packed squid (Illex argentinus) rings was analysed during storage at 4-5 °C. First-order kinetics satisfactorily described the radio-induced inactivation of the initial psychrotrophs population. The growth of surviving bacteria during storage was fitted to two empirical models: modified Gompertz model and a polynomial expression dependent on irradiation dose and storage time. In turn, the influence of irradiation dose on kinetic parameters of Gompertz model was described by second order polynomials. Both proposed models satisfactorily described the behaviour of psychrotrophs as affected by gamma irradiation, allowing accurate shelf-life predictions for doses up to 5.3 kGy. Considering the predictions accuracy, complete Gompertz model was preferred and model validation was done for irradiation at 4.8 kGy.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Ionising Radiation  
dc.subject
Kinetics Modelling  
dc.subject
Mathematical Modelling  
dc.subject
Microbial Growth  
dc.subject
Microbial Inactivation  
dc.subject
Psychrotrophic Bacteria  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Modelling the effect of gamma irradiation on the inactivation and growth kinetics of psychrotrophic bacteria in squid rings during refrigerated storage. Shelf-life predictions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-06-11T17:44:15Z  
dc.journal.volume
117  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
211-216  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tomac, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877413001027  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.02.021