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dc.contributor.author
Tomac, Alejandra
dc.contributor.author
Mascheroni, Rodolfo Horacio
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel
dc.date.available
2019-08-09T17:43:00Z
dc.date.issued
2013-04
dc.identifier.citation
Tomac, Alejandra; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Yeannes, Maria Isabel; Modelling the effect of gamma irradiation on the inactivation and growth kinetics of psychrotrophic bacteria in squid rings during refrigerated storage. Shelf-life predictions; Elsevier; Journal of Food Engineering; 117; 2; 4-2013; 211-216
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/81317
dc.description.abstract
Psychrotrophic bacteria behaviour, when gamma irradiation is applied with shelf-life extension purposes to a fresh squid product, was modelled. In this regard, the effect of gamma irradiation at 0, 1.8, 3.3 and 5.8 kGy on psychrotrophic microorganisms in vacuum-packed squid (Illex argentinus) rings was analysed during storage at 4-5 °C. First-order kinetics satisfactorily described the radio-induced inactivation of the initial psychrotrophs population. The growth of surviving bacteria during storage was fitted to two empirical models: modified Gompertz model and a polynomial expression dependent on irradiation dose and storage time. In turn, the influence of irradiation dose on kinetic parameters of Gompertz model was described by second order polynomials. Both proposed models satisfactorily described the behaviour of psychrotrophs as affected by gamma irradiation, allowing accurate shelf-life predictions for doses up to 5.3 kGy. Considering the predictions accuracy, complete Gompertz model was preferred and model validation was done for irradiation at 4.8 kGy.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Ionising Radiation
dc.subject
Kinetics Modelling
dc.subject
Mathematical Modelling
dc.subject
Microbial Growth
dc.subject
Microbial Inactivation
dc.subject
Psychrotrophic Bacteria
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Modelling the effect of gamma irradiation on the inactivation and growth kinetics of psychrotrophic bacteria in squid rings during refrigerated storage. Shelf-life predictions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-06-11T17:44:15Z
dc.journal.volume
117
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
211-216
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tomac, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877413001027
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.02.021
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