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dc.contributor.author
Masana, Marcelo
dc.contributor.author
D´Astek, B. A.
dc.contributor.author
Palladino, Pablo Martín
dc.contributor.author
Galli, Lucía
dc.contributor.author
del Castillo, Lourdes Leonor
dc.contributor.author
Carbonari, Claudia Carolina
dc.contributor.author
Leotta, Gerardo Anibal
dc.contributor.author
Vilacoba, Elisabet
dc.contributor.author
Irino, K.
dc.contributor.author
Rivas, M.
dc.date.available
2019-08-01T20:36:54Z
dc.date.issued
2011-12
dc.identifier.citation
Masana, Marcelo; D´Astek, B. A.; Palladino, Pablo Martín; Galli, Lucía; del Castillo, Lourdes Leonor; et al.; Genotypic Characterization of Non-O157 Shiga Toxin–Producing Escherichia coli in Beef Abattoirs of Argentina; International Association for Food Protection; Journal of Food Protection; 74; 12; 12-2011; 2008-2017
dc.identifier.issn
0362-028X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/80765
dc.description.abstract
The non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) contamination in carcasses and feces of 811 bovines in nine beef abattoirs from Argentina was analyzed during a period of 17 months. The feces of 181 (22.3%) bovines were positive for non-O157 STEC, while 73 (9.0%) of the carcasses showed non-O157 STEC contamination. Non-O157 STEC strains isolated from feces (227) and carcasses (80) were characterized. The main serotypes identified were O178:H19, O8:H19, O130:H11, and O113:H21, all of which have produced sporadic cases of hemolytic-uremic syndrome in Argentina and worldwide. Twenty-two (7.2%) strains carried a fully virulent stx/eae/ehxA genotype. Among them, strains of serotypes O103:[H2], O145:NM, and O111:NM represented 4.8% of the isolates. XbaI pulsed-field gel electrophoresis pattern analysis showed 234 different patterns, with 76 strains grouped in 30 clusters. Nine of the clusters grouped strains isolated from feces and from carcasses of the same or different bovines in a lot, while three clusters were comprised of strains distributed in more than one abattoir. Patterns AREXSX01.0157, AREXBX01.0015, and AREXPX01.0013 were identified as 100% compatible with the patterns of one strain isolated from a hemolytic-uremic syndrome case and two strains previously isolated from beef medallions, included in the Argentine PulseNet Database. In this survey, 4.8% (39 of 811) of the bovine carcasses appeared to be contaminated with non- O157 STEC strains potentially capable of producing sporadic human disease, and a lower proportion (0.25%) with strains able to produce outbreaks of severe disease.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
International Association for Food Protection
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Non-O157 Stec
dc.subject
Beef Abattoirs
dc.subject
Genotipic Characterization
dc.subject
Argentina
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Genotypic Characterization of Non-O157 Shiga Toxin–Producing Escherichia coli in Beef Abattoirs of Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-06-11T21:16:35Z
dc.identifier.eissn
1944-909
dc.journal.volume
74
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
2008-2017
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Masana, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: D´Astek, B. A.. Dirección Nacional de Instituto de Investigación. Administración Nacional de Laboratorio e Instituto de Salud “Dr. C. G. Malbrán”; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palladino, Pablo Martín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galli, Lucía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: del Castillo, Lourdes Leonor. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carbonari, Claudia Carolina. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vilacoba, Elisabet. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Irino, K.. Instituto Adolfo Lutz. Seção de Bacteriologia; Brasil
dc.description.fil
Fil: Rivas, M.. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Protection
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-11-189
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://jfoodprotection.org/doi/pdf/10.4315/0362-028X.JFP-11-189
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://jfoodprotection.org/doi/abs/10.4315/0362-028X.JFP-11-189
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