Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Parachu Marco, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Piña, Carlos Ignacio  
dc.contributor.author
Larriera, Alejandro  
dc.date.available
2019-07-25T21:15:34Z  
dc.date.issued
2009-07  
dc.identifier.citation
Parachu Marco, Maria Virginia; Piña, Carlos Ignacio; Larriera, Alejandro; Food conversion rate (FCR) in Caiman latirostris, resulted more efficient at higher temperatures; Interciencia; Interciencia; 34; 6; 7-2009; 428-431  
dc.identifier.issn
0378-1844  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/80332  
dc.description.abstract
The effects of temperature on the growth of Caiman latirostris were investigated in order to evaluate the efficiency of food conversion at 29 and 33°C. Sixty-eight captive raised animals, two months old, taken from four nests, were used. All groups were maintained up to 70 or 72 days in similar environmental treatments except for temperature. Animals maintained at 33°C reached greater body mass (BM) and total length (TL) than those maintained at 29°C. A more efficient nutritional conversion rate was found in animals kept at 33°C. The increase of temperature could improve the amount of energy extracted from food, producing a more efficient FCR.  
dc.description.abstract
El efecto de la temperatura sobre el crecimiento de Caiman latirostris fue estudiado a fin de evaluar la eficacia de la conversión alimenticia en cautiverio a 29 y 33°C. Fueron utilizados 68 animales cautivos de dos meses de edad, provenientes de cuatro nidadas. Todos los grupos fueron mantenidos hasta por 70 o 72 días en tratamientos ambientales similares, a excepción de la temperatura. Los animales mantenidos a 33°C alcanzaron mayor peso y longitud total que aquellos mantenidos a 29°C. Una tasa de conversión alimenticia más eficiente fue encontrada en los animales criados a 33°C. El aumento de la temperatura podría mejorar la cantidad de energía extraída del alimento, produciendo un FCR más eficiente.  
dc.description.abstract
Para avaliação de um método econômico na criação em cativeiro de Jacaré-de-Papo-Amarelo (Caiman latirostris) estudio-se o consumo de ração, a taxa de conversão e o efeito da temperatura de cria no crescimento da espécie. Para este estudo foram utilizados 68 jacarés de dois meses de idade, nascidos de quatro ninhos coletados na natureza e incubados artificialmente. Durante o experimento os animais foram mantidos a duas temperaturas: 29ºC e 33ºC até 70 ou 72 dias. Como esperado, os animais mantidos a 33ºC mostraram maior taxa de crecimento (comprimento total e peso), e maior consumo de ração que aqueles mantidos a 29ºC. A taxa de conversão de alimento também foi mais efetiva quando a temperatura de cria foi maior. Concluí-se que o aumento da temperatura poderia melhorar a quantidade de energia extraída da ração, produzindo uma taxa de conversão mais eficiente  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Interciencia  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Broad-Snouted Caiman  
dc.subject
Growth  
dc.subject
Nutrition  
dc.subject
Metabolic Rate  
dc.subject.classification
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Food conversion rate (FCR) in Caiman latirostris, resulted more efficient at higher temperatures  
dc.title
La tasa de conversión alimenticia (FCR) de Caiman latirostris resulta más eficiente a temperaturas alta  
dc.title
A Taxa de conversão do alimento (FCR) do Caiman latirostris é mais eficiente a temperaturas mais elevadas  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-07-24T13:37:29Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
428-431  
dc.journal.pais
Venezuela  
dc.journal.ciudad
Caracas  
dc.description.fil
Fil: Parachu Marco, Maria Virginia. Universidad Nacional del Litoral; Argentina. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piña, Carlos Ignacio. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Larriera, Alejandro. Proyecto Yacaré; Argentina. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.journal.title
Interciencia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33911405010