Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra  
dc.contributor.author
González, Roxana Elizabeth  
dc.contributor.author
Renna, Nicolas Federico  
dc.contributor.author
Galmarini, Claudio Romulo  
dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel  
dc.date.available
2019-07-04T19:50:32Z  
dc.date.issued
2010-06  
dc.identifier.citation
Vazquez, Marcela Alejandra; González, Roxana Elizabeth; Renna, Nicolas Federico; Galmarini, Claudio Romulo; Miatello, Roberto Miguel; Aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in an experimental model of metabolic syndrome; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 58; 11; 6-2010; 6630-6635  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/79171  
dc.description.abstract
The organosulfur profile and the effect on oxidative stress and vascular remodeling in fructose-fed rats (FFR) were evaluated in Fuego INTA and Morado INTA garlic cultivars. Wistar rats were fed either normal rat chow (control) or the same diet plus 10% fructose in drinking water. During the last 6 weeks of a 12 week period of the corresponding diet, a subgroup of control and FFR received an aqueous extract of Fuego INTA and Morado INTA. Fuego INTA showed higher levels of total thiosulfinates, allicin, and pungency than Morado INTA. FFR showed an increase of systolic blood pressure, aortic NAD(P)H oxidase activity, plasma thiobarbituric acid reactive substances, and vascular remodeling that was significantly reduced after both garlic administrations. The beneficial effect was slightly higher when Fuego INTA was administered. Both aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in rats with metabolic syndrome, suggesting the existence of slight differences among cultivars.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Allium Sativum  
dc.subject
Metabolic Syndrome  
dc.subject
Oxidative Stress  
dc.subject
Vascular Remodeling  
dc.subject.classification
Farmacología y Farmacia  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in an experimental model of metabolic syndrome  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-06-10T21:22:25Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
6630-6635  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Roxana Elizabeth. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Renna, Nicolas Federico. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf1006819  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf1006819