Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Vazquez, Marcela Alejandra

dc.contributor.author
González, Roxana Elizabeth

dc.contributor.author
Renna, Nicolas Federico

dc.contributor.author
Galmarini, Claudio Romulo

dc.contributor.author
Miatello, Roberto Miguel

dc.date.available
2019-07-04T19:50:32Z
dc.date.issued
2010-06
dc.identifier.citation
Vazquez, Marcela Alejandra; González, Roxana Elizabeth; Renna, Nicolas Federico; Galmarini, Claudio Romulo; Miatello, Roberto Miguel; Aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in an experimental model of metabolic syndrome; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 58; 11; 6-2010; 6630-6635
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/79171
dc.description.abstract
The organosulfur profile and the effect on oxidative stress and vascular remodeling in fructose-fed rats (FFR) were evaluated in Fuego INTA and Morado INTA garlic cultivars. Wistar rats were fed either normal rat chow (control) or the same diet plus 10% fructose in drinking water. During the last 6 weeks of a 12 week period of the corresponding diet, a subgroup of control and FFR received an aqueous extract of Fuego INTA and Morado INTA. Fuego INTA showed higher levels of total thiosulfinates, allicin, and pungency than Morado INTA. FFR showed an increase of systolic blood pressure, aortic NAD(P)H oxidase activity, plasma thiobarbituric acid reactive substances, and vascular remodeling that was significantly reduced after both garlic administrations. The beneficial effect was slightly higher when Fuego INTA was administered. Both aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in rats with metabolic syndrome, suggesting the existence of slight differences among cultivars.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Allium Sativum
dc.subject
Metabolic Syndrome
dc.subject
Oxidative Stress
dc.subject
Vascular Remodeling
dc.subject.classification
Farmacología y Farmacia

dc.subject.classification
Medicina Básica

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Aqueous garlic extracts prevent oxidative stress and vascular remodeling in an experimental model of metabolic syndrome
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-06-10T21:22:25Z
dc.journal.volume
58
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
6630-6635
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Vazquez, Marcela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Roxana Elizabeth. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Renna, Nicolas Federico. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Galmarini, Claudio Romulo. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza; Argentina
dc.description.fil
Fil: Miatello, Roberto Miguel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Medicina y Biología Experimental de Cuyo; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf1006819
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/jf1006819
Archivos asociados