Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Aguirre, Alicia del Valle  
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael  
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel  
dc.date.available
2019-06-18T20:42:14Z  
dc.date.issued
2013-01  
dc.identifier.citation
Aguirre, Alicia del Valle; Borneo Benista, Rafael; Leon, Alberto Edel; Antimicrobial, mechanical and barrier properties of triticale protein films incorporated with oregano essential oil; Elsevier Ltd; Food Bioscience; 1; 1-2013; 2-9  
dc.identifier.issn
2212-4292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/78496  
dc.description.abstract
Antimicrobial triticale protein films were prepared by incorporating oregano essential oil (OEO). The effect of different concentrations of OEO on antimicrobial activity and on mechanical and barrier properties of films plasticized with glycerol was evaluated and compared with control films (without antimicrobial agent). The addition of OEO did not affect the water vapor permeability of films, increased water solubility and the percent elongation of the films, and reduced tensile strength and Young's modulus. Films with OEO showed higher antimicrobial activity against the Gram positive bacterium Staphylococcus aureus, and lower for Gram negative (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa). The obtained results proved the permanence of OEO in the polymer matrix after processing, making them able to be used as active additives in film formulation. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Antimicrobial Film  
dc.subject
Mechanical Properties  
dc.subject
Oregano Essential Oil  
dc.subject
Permeability  
dc.subject
Triticale  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Antimicrobial, mechanical and barrier properties of triticale protein films incorporated with oregano essential oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-06-18T13:39:17Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.pagination
2-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.journal.title
Food Bioscience  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429212000028  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2012.12.001