Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia del Valle
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2019-06-18T20:42:14Z
dc.date.issued
2013-01
dc.identifier.citation
Aguirre, Alicia del Valle; Borneo Benista, Rafael; Leon, Alberto Edel; Antimicrobial, mechanical and barrier properties of triticale protein films incorporated with oregano essential oil; Elsevier Ltd; Food Bioscience; 1; 1-2013; 2-9
dc.identifier.issn
2212-4292
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/78496
dc.description.abstract
Antimicrobial triticale protein films were prepared by incorporating oregano essential oil (OEO). The effect of different concentrations of OEO on antimicrobial activity and on mechanical and barrier properties of films plasticized with glycerol was evaluated and compared with control films (without antimicrobial agent). The addition of OEO did not affect the water vapor permeability of films, increased water solubility and the percent elongation of the films, and reduced tensile strength and Young's modulus. Films with OEO showed higher antimicrobial activity against the Gram positive bacterium Staphylococcus aureus, and lower for Gram negative (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa). The obtained results proved the permanence of OEO in the polymer matrix after processing, making them able to be used as active additives in film formulation. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antimicrobial Film
dc.subject
Mechanical Properties
dc.subject
Oregano Essential Oil
dc.subject
Permeability
dc.subject
Triticale
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Antimicrobial, mechanical and barrier properties of triticale protein films incorporated with oregano essential oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-06-18T13:39:17Z
dc.journal.volume
1
dc.journal.pagination
2-9
dc.journal.pais
Países Bajos
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.journal.title
Food Bioscience
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429212000028
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbio.2012.12.001
Archivos asociados