Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
López, Ana Claudia  
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.contributor.author
Alippi, Adriana Mónica  
dc.date.available
2019-06-10T23:03:11Z  
dc.date.issued
2015-04  
dc.identifier.citation
López, Ana Claudia; Minnaard, Jessica; Perez, Pablo Fernando; Alippi, Adriana Mónica; A case of intoxication due to a highly cytotoxic Bacillus cereus strain isolated from cooked chicken; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Food Microbiology; 46; 4-2015; 195-199  
dc.identifier.issn
0740-0020  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/77918  
dc.description.abstract
Outbreaks of Bacillus cereus infection/intoxication are not commonly reported because symptoms are often mild, and the disease is self-limiting. However, hypervirulent strains increase health risks. We report a case, which occurred in Argentina, of severe food poisoning illness on a healthy adult woman associated to B. cereus strain MVL2011. The studied strain was highly cytotoxic, showed high ability to detach Caco-2 cells and was positive for the hblA, hblB, and hblC genes of the hbl complex, bceT, entS and ces. As it is considered that B. cereus emetic cluster evolved from a panmictic population of diarrheal strains, B. cereus MVL2011 could constitute an intermediate strain between diarrheal and emetic strains.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacillus Cereus  
dc.subject
Detachment  
dc.subject
Epithelial Cells  
dc.subject
Food Poisoning  
dc.subject
Genes  
dc.subject
Necrosis  
dc.subject
Virulence  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
A case of intoxication due to a highly cytotoxic Bacillus cereus strain isolated from cooked chicken  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-05-23T19:11:06Z  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.pagination
195-199  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: López, Ana Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alippi, Adriana Mónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Departamento de Ciencias Biológicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones de Fitopatología; Argentina  
dc.journal.title
Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2014.08.005  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002014002044?via%3Dihub