Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author
Torres, Sebastián
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa
dc.contributor.author
Pino Ramos, Liudis Leydi
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.date.available
2019-06-04T13:38:38Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Zampini, Iris Catiana; Torres, Sebastián; Alberto, Maria Rosa; Pino Ramos, Liudis Leydi; et al.; Chemical and functional characterization of skin, pulp and seed powder from the Argentine native fruit mistol (Ziziphus mistol): Effects of phenolic fractions on key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress; Elsevier; Journal of Functional Foods; 37; 10-2017; 531-540
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/77589
dc.description.abstract
The mistol (Ziziphus mistol) is a native food tree occurring in dry areas of Northwestern and CentralArgentina. Studies on its functional properties and bioactive compounds are scarce so far. In this workwe assess the nutritional and functional components of lyophilized powder of mistol skin, pulp and seed.The powder from the different fruit parts have moderate carbohydrate content and are an importantsource of flavonoids, fiber, potassium, magnesium and calcium. The HPLC?ESI-MS/MS analysis of thepolyphenols enriched extracts (PEE) of the samples allowed the identification of 17 compounds including16 flavonoids and a procyanidin. The PEE showed antioxidant capacity and were able to inhibit aglucosidase,a-amylase and pancreatic lipase, enzymes related to metabolic syndrome. The results suggestpotential of the lyophilized skin, pulp and seed powder from mistol as functional food or dietary supplementin the prevention or treatment of diseases associated with metabolic syndrome.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Ziziphus Mistol
dc.subject
Mistol Fruit
dc.subject
Skin, Pulp And Seeds Powder
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Metabolic Syndrome
dc.subject.classification
Agricultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Chemical and functional characterization of skin, pulp and seed powder from the Argentine native fruit mistol (Ziziphus mistol): Effects of phenolic fractions on key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-11-20T15:15:50Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.pagination
531-540
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pino Ramos, Liudis Leydi. Universidad de Talca; Chile
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617304838
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.08.020
Archivos asociados