Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Orqueda, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Torres, Sebastián  
dc.contributor.author
Alberto, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Pino Ramos, Liudis Leydi  
dc.contributor.author
Schmeda Hirschmann, Guillermo  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2019-06-04T13:38:38Z  
dc.date.issued
2017-10  
dc.identifier.citation
Orqueda, Maria Eugenia; Zampini, Iris Catiana; Torres, Sebastián; Alberto, Maria Rosa; Pino Ramos, Liudis Leydi; et al.; Chemical and functional characterization of skin, pulp and seed powder from the Argentine native fruit mistol (Ziziphus mistol): Effects of phenolic fractions on key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress; Elsevier; Journal of Functional Foods; 37; 10-2017; 531-540  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/77589  
dc.description.abstract
The mistol (Ziziphus mistol) is a native food tree occurring in dry areas of Northwestern and CentralArgentina. Studies on its functional properties and bioactive compounds are scarce so far. In this workwe assess the nutritional and functional components of lyophilized powder of mistol skin, pulp and seed.The powder from the different fruit parts have moderate carbohydrate content and are an importantsource of flavonoids, fiber, potassium, magnesium and calcium. The HPLC?ESI-MS/MS analysis of thepolyphenols enriched extracts (PEE) of the samples allowed the identification of 17 compounds including16 flavonoids and a procyanidin. The PEE showed antioxidant capacity and were able to inhibit aglucosidase,a-amylase and pancreatic lipase, enzymes related to metabolic syndrome. The results suggestpotential of the lyophilized skin, pulp and seed powder from mistol as functional food or dietary supplementin the prevention or treatment of diseases associated with metabolic syndrome.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Ziziphus Mistol  
dc.subject
Mistol Fruit  
dc.subject
Skin, Pulp And Seeds Powder  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Metabolic Syndrome  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Chemical and functional characterization of skin, pulp and seed powder from the Argentine native fruit mistol (Ziziphus mistol): Effects of phenolic fractions on key enzymes involved in metabolic syndrome and oxidative stress  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-20T15:15:50Z  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.pagination
531-540  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Orqueda, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pino Ramos, Liudis Leydi. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617304838  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2017.08.020