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dc.contributor.author
Magnoli, Alejandra Paola  
dc.contributor.author
Rodríguez, M. C.  
dc.contributor.author
Gonzalez Pereyra, Maria Laura  
dc.contributor.author
Poloni, Valeria Lorena  
dc.contributor.author
Peralta, M. F.  
dc.contributor.author
NIlson, A. J.  
dc.contributor.author
Miazzo, Raul Daniel  
dc.contributor.author
Bagnis, María Alejandra  
dc.contributor.author
Chiacchiera, Stella Maris  
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.date.available
2019-05-15T15:45:42Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Magnoli, Alejandra Paola; Rodríguez, M. C.; Gonzalez Pereyra, Maria Laura; Poloni, Valeria Lorena; Peralta, M. F.; et al.; Use of yeast (Pichia kudriavzevii) as a novel feed additive to ameliorate the effects of aflatoxin B1 on broiler chicken performance; Springer; Mycotoxin Research; 33; 4; 7-2017; 273-283  
dc.identifier.issn
0178-7888  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/76357  
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the efficacy of autochthonous Pichia kudriavzevii as a novel bioadsorbent for aflatoxin B1 (AFB1). The selection of this yeast was based on the AFB1 adsorption capacity previously demonstrated in vitro (Magnoli et al. 2016). One-day-old Cobb broilers (n = 160) were randomly assigned to four dietary treatments (T1: basal diet (B); T2: B + 0.1% yeast; T3: B + AFB1, 100 μg/kg; T4: B + 0.1% yeast + AFB1, 100 μg/kg). Performance parameters (average daily weight gain body, average daily consumption, feed conversion ratio, carcass weight, and dead weight), biochemical parameters (albumin, globulin, and albumin/globulin), liver pathological changes, and AFB1 residual levels in the liver and excreta were evaluated. Significant differences (P < 0.05) in performance parameters were observed among treatments and controls: T3 group showed the lowest average daily body weight gain value while in T4 group, the value of this parameter increased significantly (P < 0.05). T3 and T4 groups showed the lowest and highest values for average daily feed consumption, respectively. The feed conversion ratio (FC) showed no significant differences among treatments. T3 group showed the lowest dead weight and carcass weight compared with T1 group. The biochemical parameters showed no significant differences among treatments. T3 group showed macroscopic and microscopic liver changes compared to the control. Aflatoxin B1 levels (μg/g) were detected in broiler livers and showed significant differences among treatments (P < 0.05). In conclusion, native P. kudriavzevii incorporation (0.1%) in broiler diets containing AFB1 was shown to be effective in ameliorating the adverse effects of AFB1 on production.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aflatoxin B1  
dc.subject
Brolilers  
dc.subject
Liver  
dc.subject
Performance  
dc.subject
Pichia Kudriavzevii  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Use of yeast (Pichia kudriavzevii) as a novel feed additive to ameliorate the effects of aflatoxin B1 on broiler chicken performance  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-04-15T18:31:24Z  
dc.identifier.eissn
1867-1632  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
273-283  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Alejandra Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, M. C.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Pereyra, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Poloni, Valeria Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peralta, M. F.. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Agronomia y Veterinaria. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: NIlson, A. J.. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Agronomia y Veterinaria. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miazzo, Raul Daniel. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Agronomia y Veterinaria. Departamento de Producción Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bagnis, María Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Agronomía y Veterinaria. Departamento de Patología Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chiacchiera, Stella Maris. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
Mycotoxin Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12550-017-0285-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12550-017-0285-y