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dc.contributor.author
Valerga, Julia  
dc.contributor.author
Reta, Mario Roberto  
dc.contributor.author
Lanari Vila, Maria Cecilia  
dc.date.available
2019-05-10T18:22:06Z  
dc.date.issued
2012-01  
dc.identifier.citation
Valerga, Julia; Reta, Mario Roberto; Lanari Vila, Maria Cecilia; Polyphenol input to the antioxidant activity of yerba mate (Ilex paraguariensis) extracts; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 45; 1; 1-2012; 28-35  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/76065  
dc.description.abstract
Industrial processing modified the polyphenol content, composition and antioxidant activity of the yerba mate extracts. Pre-dried leaves were the most appropriate raw material combining maximum activity with high polyphenol content. Chlorogenic acid and its derivatives were the major components of the phenolic fraction but we also identified caffeic, rutin and quercetin.Yerba mate extracts inhibited malonedialdehyde formation in sunflower oil (20 μmol/kg) and conjugated dienes production in oil/water emulsions (60 μmol/kg). Enhancing the dose to 60 μmol/kg reduced 27.8% the extract's activity in oil.The relationship between polyphenol composition and antioxidant activity of a mixture of caffeic, chlorogenic, kaempferol, quercetin and rutin was satisfactorily predicted with a polynomial model. Results showed that quercetin was the highest contributor to the linear term followed by kaempferol and caffeic acid while rutin and chlorogenic acid inputs were the lowest. The model detected five synergistic and six antagonistic effects.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antioxidant Activity  
dc.subject
Emulsions  
dc.subject
Ilex Paraguariensis  
dc.subject
Oil  
dc.subject
Polyphenols  
dc.subject
Yerba Mate  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Polyphenol input to the antioxidant activity of yerba mate (Ilex paraguariensis) extracts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-05-08T18:26:45Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
28-35  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Valerga, Julia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reta, Mario Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lanari Vila, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.07.022  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811002234