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dc.contributor.author
Valerga, Julia
dc.contributor.author
Reta, Mario Roberto
dc.contributor.author
Lanari Vila, Maria Cecilia
dc.date.available
2019-05-10T18:22:06Z
dc.date.issued
2012-01
dc.identifier.citation
Valerga, Julia; Reta, Mario Roberto; Lanari Vila, Maria Cecilia; Polyphenol input to the antioxidant activity of yerba mate (Ilex paraguariensis) extracts; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 45; 1; 1-2012; 28-35
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/76065
dc.description.abstract
Industrial processing modified the polyphenol content, composition and antioxidant activity of the yerba mate extracts. Pre-dried leaves were the most appropriate raw material combining maximum activity with high polyphenol content. Chlorogenic acid and its derivatives were the major components of the phenolic fraction but we also identified caffeic, rutin and quercetin.Yerba mate extracts inhibited malonedialdehyde formation in sunflower oil (20 μmol/kg) and conjugated dienes production in oil/water emulsions (60 μmol/kg). Enhancing the dose to 60 μmol/kg reduced 27.8% the extract's activity in oil.The relationship between polyphenol composition and antioxidant activity of a mixture of caffeic, chlorogenic, kaempferol, quercetin and rutin was satisfactorily predicted with a polynomial model. Results showed that quercetin was the highest contributor to the linear term followed by kaempferol and caffeic acid while rutin and chlorogenic acid inputs were the lowest. The model detected five synergistic and six antagonistic effects.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant Activity
dc.subject
Emulsions
dc.subject
Ilex Paraguariensis
dc.subject
Oil
dc.subject
Polyphenols
dc.subject
Yerba Mate
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Polyphenol input to the antioxidant activity of yerba mate (Ilex paraguariensis) extracts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-05-08T18:26:45Z
dc.journal.volume
45
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
28-35
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Valerga, Julia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reta, Mario Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lanari Vila, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.07.022
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811002234
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