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dc.contributor.author
Carezzano, Maria Evangelina  
dc.contributor.author
Sotelo, Jesica Paola  
dc.contributor.author
Primo, Emiliano David  
dc.contributor.author
Reinoso, Elina Beatríz  
dc.contributor.author
Paletti Rovey, María Fernanda  
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana  
dc.contributor.author
Giordano, Walter Fabian  
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.date.available
2019-05-02T17:40:36Z  
dc.date.issued
2017-07  
dc.identifier.citation
Carezzano, Maria Evangelina; Sotelo, Jesica Paola; Primo, Emiliano David; Reinoso, Elina Beatríz; Paletti Rovey, María Fernanda; et al.; Inhibitory effect of Thymus vulgaris and Origanum vulgare essential oils on virulence factors of phytopathogenic Pseudomonas syringae strains; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Plant Biology; 19; 4; 7-2017; 599-607  
dc.identifier.issn
1435-8603  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/75424  
dc.description.abstract
Pseudomonas syringae is a phytopathogenic bacterium that causes lesions in leaves during the colonisation process. The damage is associated with production of many virulence factors, such as biofilm and phytotoxins. The essential oils of Thymus vulgaris (thyme) and Origanum vulgare (oregano) have been demonstrated to inhibit P. syringae. The aim of this study was to investigate the effects of T. vulgaris and O. vulgare essential oils on production of virulence factors of phytopathogenic P. syringae strains, including anti-biofilm and anti-toxins activities. The broth microdilution method was used for determination of MIC and biofilm inhibition assays. Coronatine, syringomycin and tabtoxin were pheno- and genotypically evaluated. Both oils showed good inhibitory activity against P. syringae, with MIC values from 1.43 to 11.5 mg·ml−1 for thyme and 5.8 to 11.6 mg·ml−1 for oregano. Biofilm formation, production of coronatine, syringomycin and tabtoxin were inhibited by thyme and oregano essential oil in most strains. The results presented here are promising, demonstrating the bactericidal activity and reduction of virulence factor production after treatment with thyme and oregano oil, providing insight into how they exert their antibacterial activity. These natural products could be considered in the future for the control of diseases caused by P. syringae.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Biofilm  
dc.subject
Essential Oils  
dc.subject
Inhibition  
dc.subject
Phytopathogenic Strains  
dc.subject
Phytotoxins  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inhibitory effect of Thymus vulgaris and Origanum vulgare essential oils on virulence factors of phytopathogenic Pseudomonas syringae strains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-04-16T20:38:00Z  
dc.identifier.eissn
1438-8677  
dc.journal.volume
19  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
599-607  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Carezzano, Maria Evangelina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sotelo, Jesica Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Primo, Emiliano David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinoso, Elina Beatríz. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paletti Rovey, María Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giordano, Walter Fabian. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Plant Biology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/plb.12572  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/plb.12572