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dc.contributor.author
Carezzano, Maria Evangelina
dc.contributor.author
Sotelo, Jesica Paola
dc.contributor.author
Primo, Emiliano David
dc.contributor.author
Reinoso, Elina Beatríz
dc.contributor.author
Paletti Rovey, María Fernanda
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana
dc.contributor.author
Giordano, Walter Fabian
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes
dc.date.available
2019-05-02T17:40:36Z
dc.date.issued
2017-07
dc.identifier.citation
Carezzano, Maria Evangelina; Sotelo, Jesica Paola; Primo, Emiliano David; Reinoso, Elina Beatríz; Paletti Rovey, María Fernanda; et al.; Inhibitory effect of Thymus vulgaris and Origanum vulgare essential oils on virulence factors of phytopathogenic Pseudomonas syringae strains; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Plant Biology; 19; 4; 7-2017; 599-607
dc.identifier.issn
1435-8603
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/75424
dc.description.abstract
Pseudomonas syringae is a phytopathogenic bacterium that causes lesions in leaves during the colonisation process. The damage is associated with production of many virulence factors, such as biofilm and phytotoxins. The essential oils of Thymus vulgaris (thyme) and Origanum vulgare (oregano) have been demonstrated to inhibit P. syringae. The aim of this study was to investigate the effects of T. vulgaris and O. vulgare essential oils on production of virulence factors of phytopathogenic P. syringae strains, including anti-biofilm and anti-toxins activities. The broth microdilution method was used for determination of MIC and biofilm inhibition assays. Coronatine, syringomycin and tabtoxin were pheno- and genotypically evaluated. Both oils showed good inhibitory activity against P. syringae, with MIC values from 1.43 to 11.5 mg·ml−1 for thyme and 5.8 to 11.6 mg·ml−1 for oregano. Biofilm formation, production of coronatine, syringomycin and tabtoxin were inhibited by thyme and oregano essential oil in most strains. The results presented here are promising, demonstrating the bactericidal activity and reduction of virulence factor production after treatment with thyme and oregano oil, providing insight into how they exert their antibacterial activity. These natural products could be considered in the future for the control of diseases caused by P. syringae.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Biofilm
dc.subject
Essential Oils
dc.subject
Inhibition
dc.subject
Phytopathogenic Strains
dc.subject
Phytotoxins
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Inhibitory effect of Thymus vulgaris and Origanum vulgare essential oils on virulence factors of phytopathogenic Pseudomonas syringae strains
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-04-16T20:38:00Z
dc.identifier.eissn
1438-8677
dc.journal.volume
19
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
599-607
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Carezzano, Maria Evangelina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sotelo, Jesica Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Primo, Emiliano David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinoso, Elina Beatríz. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paletti Rovey, María Fernanda. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giordano, Walter Fabian. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Biología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Plant Biology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/plb.12572
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/plb.12572
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