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dc.contributor.author
Ludueña, Liliana Mercedes
dc.contributor.author
Anzuay, María Soledad
dc.contributor.author
Magallanes Noguera, Cynthia Alejandra
dc.contributor.author
Tonelli, Maria Laura
dc.contributor.author
Ibañez, Fernando Julio
dc.contributor.author
Angelini, Jorge Guillermo
dc.contributor.author
Fabra, Adriana Isidora
dc.contributor.author
McIntosh, Matthew
dc.contributor.author
Taurian, Tania
dc.date.available
2019-05-02T17:06:48Z
dc.date.issued
2017-07
dc.identifier.citation
Ludueña, Liliana Mercedes; Anzuay, María Soledad; Magallanes Noguera, Cynthia Alejandra; Tonelli, Maria Laura; Ibañez, Fernando Julio; et al.; Effects of P limitation and molecules from peanut root exudates on pqqE gene expression and pqq promoter activity in the phosphate-solubilizing strain Serratia sp. S119; Elsevier Science; Research In Microbiology; 168; 8; 7-2017; 710-721
dc.identifier.issn
0923-2508
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/75421
dc.description.abstract
The mineral phosphate-solubilizing phenotype in bacteria is attributed predominantly to secretion of gluconic acid produced by oxidation of glucose by the glucose dehydrogenase enzyme and its cofactor, pyrroloquinoline quinone. This study analyzes pqqE gene expression and pqq promoter activity in the native phosphate-solubilizing bacterium Serratia sp S119 growing under P-limitation, and in the presence of root exudates obtained from peanut plants, also growing under P-limitation. Results indicated that Serratia sp. S119 contains a pqq operon composed of six genes (pqqA,B,C,D,E,F) and two promoters, one upstream of pqqA and other between pqqA and pqqB. PqqE gene expression and pqq promoter activity increased under P-limiting growth conditions and not under N-deficient conditions. In the plant–bacteria interaction assay, the activity of the bacterial pqq promoter region varied depending on the concentration and type of root exudates and on the bacterial growth phase. Root exudates from peanut plants growing under P-available and P-limiting conditions showed differences in their composition. It is concluded from this study that the response of Serratia sp. S119 to phosphorus limitation involves an increase in expression of pqq genes, and that molecules exuded by peanut roots modify expression of these phosphate-solubilizing bacterial genes during plant–bacteria interactions.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Peanut Root Exudates
dc.subject
Phosphorus
dc.subject
Pyrroloquinoline Quinone (Pqq) Cofactor
dc.subject
Serratia Sp.
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Effects of P limitation and molecules from peanut root exudates on pqqE gene expression and pqq promoter activity in the phosphate-solubilizing strain Serratia sp. S119
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-04-15T18:28:49Z
dc.journal.volume
168
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
710-721
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Liliana Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquimicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales. Cátedra de Biologia General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anzuay, María Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquimicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales. Cátedra de Biologia General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magallanes Noguera, Cynthia Alejandra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tonelli, Maria Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibañez, Fernando Julio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquimicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales. Cátedra de Biologia General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Angelini, Jorge Guillermo. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fabra, Adriana Isidora. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: McIntosh, Matthew. Universitat Marburg; Alemania
dc.description.fil
Fil: Taurian, Tania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquimicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales. Cátedra de Biologia General; Argentina
dc.journal.title
Research In Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.resmic.2017.07.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923250817301286
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