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dc.contributor.author
Maggi, Matías Daniel  
dc.contributor.author
Negri, Pedro  
dc.contributor.author
Plischuk, Santiago  
dc.contributor.author
Szawarski, Nicolás  
dc.contributor.author
de Piano, Fiorella Giselle  
dc.contributor.author
de Feudis, Leonardo  
dc.contributor.author
Eguaras, Martin Javier  
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina  
dc.date.available
2016-09-02T20:27:06Z  
dc.date.issued
2013-12  
dc.identifier.citation
Maggi, Matías Daniel; Negri, Pedro; Plischuk, Santiago; Szawarski, Nicolás; de Piano, Fiorella Giselle; et al.; Effects of the organic acids produced by a lactic acid bacterium in Apis mellifera colony development, Nosema ceranae control and fumagillin efficiency; Elsevier; Veterinary Microbiology; 167; 3-4; 12-2013; 474-483  
dc.identifier.issn
0378-1135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/7417  
dc.description.abstract
The European honey bee Apis mellifera is known to be affected by many parasites and pathogens that have great impact over the insect development. Among parasites affecting bee health, Nosema ceranae is one of the main biotic factors affecting colony populations. As honey bee populations decline, interest in pathogenic and mutualistic relationships between bees and microorganisms has increased. The main goal of the current study was to assess the effect of the oral administration of the metabolites produced by Lactobacillus johnsonii CRL1647 (mainly organic acids) supplemented in syrup, on: I) N. ceranae sporulation dynamics before and after fumagillin application, and II) performance of A. mellifera colonies. Different experiments were conducted to evaluate the effects of these bacterial metabolites on bees: In vitro administration revealed no toxic effects against bees. Colonies fed with the lactic acids incremented their beehive population and also the amount of fat bodies per bee. Finally, the organic acids reduced the intensity of the pathogen after the second application of treatment as well as enhanced the fumagillin efficiency. This study provides important information for the development of new control substances against nosemosis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Bacterial Metabolites  
dc.subject
Apis Mellifera  
dc.subject
Nosema  
dc.subject
Varroa  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effects of the organic acids produced by a lactic acid bacterium in Apis mellifera colony development, Nosema ceranae control and fumagillin efficiency  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-03-10T13:39:36Z  
dc.journal.volume
167  
dc.journal.number
3-4  
dc.journal.pagination
474-483  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Maggi, Matías Daniel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Negri, Pedro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Plischuk, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico La Plata. Centro de Estudios Parasitológicos y de Vectores (i); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Szawarski, Nicolás. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Piano, Fiorella Giselle. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Feudis, Leonardo. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Eguaras, Martin Javier. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biología. Laboratorio de Artrópodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Salta. Instituto de Investigación para la Industria Química (i); Argentina  
dc.journal.title
Veterinary Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378113513003933  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.vetmic.2013.07.030