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dc.contributor.author
Bolla, Patricia Araceli  
dc.contributor.author
Carasi, Paula  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.date.available
2019-03-26T21:37:17Z  
dc.date.issued
2013-02  
dc.identifier.citation
Bolla, Patricia Araceli; Carasi, Paula; Serradell, María de los Ángeles; de Antoni, Graciela Liliana; Kefir-isolated Lactococcus lactis subsp. lactis inhibits the cytotoxic effect of Clostridium difficile in vitro; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 80; 1; 2-2013; 96-102  
dc.identifier.issn
0022-0299  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/72606  
dc.description.abstract
Kefir is a dairy product obtained by fermentation of milk with a complex microbial population and several health-promoting properties have been attributed to its consumption. In this work, we tested the ability of different kefir-isolated bacterial and yeast strains (Lactobacillus kefir, Lb. plantarum, Lactococcus lactis subps. lactis, Saccharomyces cerevisiae and Kluyveromyces marxianus) or a mixture of them (MM) to antagonise the cytopathic effect of toxins from Clostridium difficile (TcdA and TcdB). Cell detachment assays and F-actin network staining using Vero cell line were performed. Although incubation with microbial cells did not reduce the damage induced by C. difficile spent culture supernatant (SCS), Lc. lactis CIDCA 8221 and MM supernatants were able to inhibit the cytotoxicity of SCS to Vero cells. Fraction of Lc. lactis CIDCA 8221 supernatant containing components higher than 10Â kDa were responsible for the inhibitory activity and heating of this fraction for 15Â min at 100Â °C completely abrogated this ability. By dot-blot assay with anti-TcdA or anti-TcdB antibodies, concentration of both toxins seems to be reduced in SCS treated with Lc. lactis CIDCA 8221 supernatant. However, protective effect was not affected by treatment with proteases or proteases-inhibitors tested. In conclusion, we demonstrated that kefir-isolated Lc. lactis CIDCA 8221 secreted heat-sensitive products able to protect eukaryotic cells from cytopathic effect of C. difficile toxins in vitro. Our findings provide new insights into the probiotic action of microorganisms isolated from kefir against virulence factors from intestinal pathogens. Copyright © Proprietors of Journal of Dairy Research 2012.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Clostridium Difficile  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Lactis  
dc.subject
Lactococcus Lactis Subsp  
dc.subject
Toxin  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Kefir-isolated Lactococcus lactis subsp. lactis inhibits the cytotoxic effect of Clostridium difficile in vitro  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-03-18T14:26:23Z  
dc.journal.volume
80  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
96-102  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Cambridge  
dc.description.fil
Fil: Bolla, Patricia Araceli. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dairy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029912000623  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://journals.cambridge.org/abstract_S0022029912000623