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dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan  
dc.contributor.author
Pereyra, Carina Maricel  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Pena, Gabriela Alejandra  
dc.contributor.author
Aminahuel, Carla Aylen  
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé  
dc.date.available
2019-03-22T17:08:12Z  
dc.date.issued
2017-05  
dc.identifier.citation
Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Pereyra, Carina Maricel; Montenegro, Mariana Angélica; Pena, Gabriela Alejandra; Aminahuel, Carla Aylen; et al.; Encapsulated whey–native yeast Kluyveromyces marxianus as a feed additive for animal production; Taylor & Francis Ltd; Food Addit Contam; 34; 5; 5-2017; 750-759  
dc.identifier.issn
1944-0057  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/72303  
dc.description.abstract
Whey is the main byproduct of the cheese industry. While the composition is variable, it retains up to 55% of milk nutrients. The beneficial features of whey indicates a promising source of new potentially probiotic strains for the development of food additives destined for animal production. The aim of this study was to identify Kluyveromyces spp. isolated from whey, to study some probiotic properties and to select the best strain to be encapsulated using derivatised chitosan. Kluyveromyces marxianus strains (VM003, VM004 and VM005) were isolated from whey and identified by phenotypic and molecular techniques. These three yeast strains were able to survive under gastrointestinal conditions. Moreover, they exhibited weak auto-aggregation and co-aggregation with pathogenic bacteria (Salmonella sp., Serratia sp., Escherichia coli and Salmonella typhimurium). In general the K. marxianus strains had a strong antimicrobial activity against pathogenic bacteria. The potential probiotic K. marxianus VM004 strain was selected for derivatised-chitosan encapsulation. Material treated with native chitosan exhibited a strong antimicrobial activity of K. marxianus, showing a total growth inhibition at 10 min exposure. However, derivatised-chitosan encapsulation showed a reduced antimicrobial activity. This is the first study to show some probiotic properties of whey–native K. marxianus, in vitro. An encapsulation strategy was applied using derivatised chitosan.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ENCAPSULATION  
dc.subject
KLUYVEROMYCES MARXIANUS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
WHEY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Encapsulated whey–native yeast Kluyveromyces marxianus as a feed additive for animal production  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-03-21T14:09:54Z  
dc.journal.volume
34  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
750-759  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pereyra, Carina Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pena, Gabriela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aminahuel, Carla Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Food Addit Contam  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1080/19440049.2017.1290830  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2017.1290830