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dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan
dc.contributor.author
Pereyra, Carina Maricel
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica
dc.contributor.author
Pena, Gabriela Alejandra
dc.contributor.author
Aminahuel, Carla Aylen
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
dc.date.available
2019-03-22T17:08:12Z
dc.date.issued
2017-05
dc.identifier.citation
Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Pereyra, Carina Maricel; Montenegro, Mariana Angélica; Pena, Gabriela Alejandra; Aminahuel, Carla Aylen; et al.; Encapsulated whey–native yeast Kluyveromyces marxianus as a feed additive for animal production; Taylor & Francis Ltd; Food Addit Contam; 34; 5; 5-2017; 750-759
dc.identifier.issn
1944-0057
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/72303
dc.description.abstract
Whey is the main byproduct of the cheese industry. While the composition is variable, it retains up to 55% of milk nutrients. The beneficial features of whey indicates a promising source of new potentially probiotic strains for the development of food additives destined for animal production. The aim of this study was to identify Kluyveromyces spp. isolated from whey, to study some probiotic properties and to select the best strain to be encapsulated using derivatised chitosan. Kluyveromyces marxianus strains (VM003, VM004 and VM005) were isolated from whey and identified by phenotypic and molecular techniques. These three yeast strains were able to survive under gastrointestinal conditions. Moreover, they exhibited weak auto-aggregation and co-aggregation with pathogenic bacteria (Salmonella sp., Serratia sp., Escherichia coli and Salmonella typhimurium). In general the K. marxianus strains had a strong antimicrobial activity against pathogenic bacteria. The potential probiotic K. marxianus VM004 strain was selected for derivatised-chitosan encapsulation. Material treated with native chitosan exhibited a strong antimicrobial activity of K. marxianus, showing a total growth inhibition at 10 min exposure. However, derivatised-chitosan encapsulation showed a reduced antimicrobial activity. This is the first study to show some probiotic properties of whey–native K. marxianus, in vitro. An encapsulation strategy was applied using derivatised chitosan.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
KLUYVEROMYCES MARXIANUS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
WHEY
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Encapsulated whey–native yeast Kluyveromyces marxianus as a feed additive for animal production
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-03-21T14:09:54Z
dc.journal.volume
34
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
750-759
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pereyra, Carina Maricel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pena, Gabriela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aminahuel, Carla Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.journal.title
Food Addit Contam
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1080/19440049.2017.1290830
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2017.1290830
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