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dc.contributor.author
Gauto, Diego Fernando
dc.contributor.author
Di Lella, Santiago
dc.contributor.author
Estrin, Dario Ariel
dc.contributor.author
Monaco, Hugo
dc.contributor.author
Marti, Marcelo Adrian
dc.date.available
2019-03-13T20:39:20Z
dc.date.issued
2011-05
dc.identifier.citation
Gauto, Diego Fernando; Di Lella, Santiago; Estrin, Dario Ariel; Monaco, Hugo; Marti, Marcelo Adrian; Structural basis for ligand recognition in a mushroom lectin: Solvent structure as specificity predictor; Elsevier; Carbohydrate Research; 346; 7; 5-2011; 939-948
dc.identifier.issn
0008-6215
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/71566
dc.description.abstract
Lectins are able to recognize specific carbohydrate structures through their carbohydrate recognition domain (CRD). The lectin from the mushroom Agaricus bisporus (ABL) has the remarkable ability of selectively recognizing the TF-antigen, composed of Galβ1-3GalNAc, Ser/Thr linked to proteins, specifically exposed in neoplastic tissues. Strikingly, the recently solved crystal structure of tetrameric ABL in the presence of TF-antigen and other carbohydrates showed that each monomer has two CRDs, each being able to bind specifically to different monosaccharides that differ only in the configuration of a single hydroxyl, like N-acetyl-d-galactosamine (GalNAc) and N-acetyl-d-glucosamine (GlcNAc). Understanding how lectin CRDs bind and discriminate mono and/or (poly)-saccharides is an important issue in glycobiology, with potential impact in the design of better and selective lectin inhibitors with potential therapeutic properties. In this work, and based on the unusual monosaccharide epimeric specificity of the ABL CRDs, we have performed molecular dynamics simulations of the natural (crystallographic) and inverted (changing GalNAc for GlcNAc and vice-versa) ABL-monosaccharide complexes in order to understand the selective ligand recognition properties of each CRD. We also performed a detailed analysis of the CRD local solvent structure, using previously developed methodology, and related it with the recognition mechanism. Our results provide a detailed picture of each ABL CRD specificity, allowing a better understanding of the carbohydrate selective recognition process in this particular lectin. © 2011 Published by Elsevier Ltd.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Affinity
dc.subject
Carbohydrate Recognition Domain
dc.subject
Lectin
dc.subject
Molecular Dynamics
dc.subject
Selectivity
dc.subject
Solvent Structure
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Structural basis for ligand recognition in a mushroom lectin: Solvent structure as specificity predictor
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-03-08T20:16:14Z
dc.journal.volume
346
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
939-948
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Gauto, Diego Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Lella, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Estrin, Dario Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monaco, Hugo. Universita di Verona; Italia
dc.description.fil
Fil: Marti, Marcelo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.carres.2011.02.016
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0008621511000905
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