Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Sparo, Mónica Delfina  
dc.contributor.author
Corso, A.  
dc.contributor.author
Gaguetti, P.  
dc.contributor.author
Delpech, Gastón  
dc.contributor.author
Ceci, M.  
dc.contributor.author
Confalonieri, Alejandra  
dc.contributor.author
Urbizu, Lucia Paola  
dc.contributor.author
Sanchez Bruni, Sergio Fabian  
dc.date.available
2019-03-11T18:48:49Z  
dc.date.issued
2012-11  
dc.identifier.citation
Sparo, Mónica Delfina; Corso, A.; Gaguetti, P.; Delpech, Gastón; Ceci, M.; et al.; Enterococcus Faecalis CECT712: biopreservation of crafted goat cheese ; New Century Health Publishers; International Journal of Probiotics and Prebiotics; 7; 3-4; 11-2012; 142-145  
dc.identifier.issn
1555-1431  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/71368  
dc.description.abstract
Poor hygienic practices along manufacture process may result in bacterial contamination of craft cheese. The aim of this work was to assess the biopreservative activity of the probiotic strain Enterococcus faecalis CECT7121 on the indigenous microbiota in crafted goat cheese. A goat milk mixture was divided in two groups: Group A, not inoc ulated with the probiotic strain and Group B, inoculated with E. faecalis CECT7121 (5.0 x 104 CFU.mL-1). Small farms` traditional protocol for cheese manufacturing was followed. Viable cell counts of Lactobacillus spp., Lactococcusspp., Enterococcus spp.,Enterobacteriaceae and Staphylococcus aureus were performed. Presence of the probiotic strain in group B was determined by Pulsed-Field Gel Electrophoresis technique. Viable cell counts at T=0 and at the end of the experiment, T=35 days, for the assessment of E. faecalis CECT7121 inhibitory activity were carried out. Bactericidal activity of E. faecalis CECT7121 against Enterobacteriaceae and S. aureus was proven. However, viable cell counts of Lactobacillus spp. and Lactococcuswere spp. were not modified. The biopreservative activity shown by the probiotic strain E. faecalis CECT7121 should be considered as a potential tool for a safer craft goat cheese manufacture.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
New Century Health Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Enterococcus Faecalis Cect7121  
dc.subject
Probioticos  
dc.subject
Alimento  
dc.subject.classification
Enfermedades Infecciosas  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Enterococcus Faecalis CECT712: biopreservation of crafted goat cheese  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-01-14T13:30:32Z  
dc.journal.volume
7  
dc.journal.number
3-4  
dc.journal.pagination
142-145  
dc.journal.pais
Canadá  
dc.description.fil
Fil: Sparo, Mónica Delfina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corso, A.. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gaguetti, P.. Dirección Nacional de Institutos de Investigación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delpech, Gastón. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ceci, M.. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Confalonieri, Alejandra. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Urbizu, Lucia Paola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez Bruni, Sergio Fabian. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Probiotics and Prebiotics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.nchpjournals.com/journals/volumes.php?jid=2