Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Benzi, Verónica Soledad
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Stefanazzi, Natalia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Ferrero, Adriana Alicia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2019-02-04T18:42:33Z
dc.date.issued
2009-12
dc.identifier.citation
Benzi, Verónica Soledad; Stefanazzi, Natalia; Ferrero, Adriana Alicia; Biological activity of essential oils from leaves and fruits of pepper tree (Schinus molle L.) To control rice weevil (Sitophilus oryzae L.); Instituto de Investigaciones Agropecuarias; Chilean Journal of Agricultural Research; 69; 2; 12-2009; 154-159
dc.identifier.issn
0718-5820
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/69339
dc.description.abstract
Rice weevil (Sitophilus oryzae L.) is a primary insect pest of stored grain. The development of resistance resulted in the application of synthetic insecticides. In recent years many plant essential oils have provided potential alternatives to currently used insect control agents. The Brazilian pepper tree (Schinus molle L. var. areira (L.) DC.)(Anacardiaceae) has different biological properties such as insecticidal activity. In this study, repellent, fumigant activity, nutritional indices, and feeding deterrent action were evaluated on S. oryzae adults. Filter paper impregnation was used to test fumigant toxicity, whereas treated whole wheat was used to evaluate repellent activity and a flour disk bioassay was done to evaluate feeding deterrent action and nutritional index alteration. Leaf essential oils showed repellent effects at both concentrations (0.04 and 0.4% w/w), while fruit essential oils lacked repellent activity. Both plant oils altered nutritional indices. Fruit essential oils had a strong feeding deterrent action (62%) while leaves had a slight effect (40.6%). With respect to fumigant activity, neither of the essential oils was found to be toxic.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Instituto de Investigaciones Agropecuarias
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
Schinus Molle
dc.subject
Sitophilus Oryzae
dc.subject
Repelencia
dc.subject
Toxicidad Fumigante
dc.subject
Índices Nutricionales
dc.subject
Efecto Antialimentario
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Biological activity of essential oils from leaves and fruits of pepper tree (Schinus molle L.) To control rice weevil (Sitophilus oryzae L.)
dc.title
Bioactividad de aceites esenciales de hojas y frutos del aguaribay (Schinus molle L.) en el gorgojo del arroz (Sitophilus oryzae L.)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-01-23T17:51:00Z
dc.identifier.eissn
0718-5839
dc.journal.volume
69
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
154-159
dc.journal.pais
Chile
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Chillán
dc.description.fil
Fil: Benzi, Verónica Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stefanazzi, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Adriana Alicia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.journal.title
Chilean Journal of Agricultural Research
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0718-58392009000200004&lng=es&nrm=i&tlng=en
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4067/S0718-58392009000200004
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.chileanjar.cl/m/abstractms.php?cmd=ABSTRACT&lang=ENG&id=3475
Archivos asociados