Artículo
The aim of this work was to study the preharvest foliar sprays of calcium nitrate solutions and its effects on the melon quality. Melon seeds (Cucumis melo L.) cv. ´Fila´ (yellow) were used, and they were sown in multicell trays in a greenhouse. The transplant was done at the beginning of the spring 2015, when the first leaf was totally expanded. The experiment consisted of a combination of five treatments with different calcium nitrate concentration (Ca(NO3)2) and two postharvest storage environments. The calcium nitrate concentrations used were: 0.0 (control); 1.3; 2.6; 5.2 and 10.5 g L-1 Ca(NO3)2, and were supplied by foliar spraying with five applications. The postharvest storage environments were carried out using two independent chambers with temperature and humidity of: (1) 24.0 (±1.5) ºC and 6.4 (±0,8) mbar of vapor pressure deficit (VPD) and; (2) 10.0 (±0.5) ºC and 3.0 (±0.5) mbar (VPD). The fruit stored at 24ºC for 11 days had the lowest water loss with treatments 1.3 and 2.6 g L-1 Ca (NO3)2, although they did not differ from the control treatment. It was observed that at both 24°C and 10°C, the fruit that had a greater firmness corresponded to the 2.6 and 5.2 g L-1 of Ca(NO3)2 treatments, respectively. No differences were observed in total soluble solids (TSS) (P ≤ 0.05) between treatments and storage environments. The occurrence of damages by spotting of the epidermis of the fruits was observed. The severity of the damages was increasing with the Ca(NO3)2 concentration increased. El objetivo de este trabajo fue estudiar el efecto de la pulverización foliar en un cultivo de melón en precosecha con soluciones de nitrato de calcio sobre la calidad de los frutos. Se utilizó una combinación de cinco soluciones con Ca(NO3 ) 2 (0,0; 1,3; 2,6; 5,2 y 10,5 g/L) y dos ambientes de almacenamiento durante la poscosecha [(24,0 ± 1,5 °C y 6,4 ± 0,8 mbar de déficit de presión de vapor (VPD), y 10,0 ± 0,5 °C y 3,0 ± 0,5 mbar (VPD)]. Los frutos almacenados a 24 ˚C durante 11 días tuvieron la menor pérdida de agua con los tratamientos 1,3 y 2,6 g/L Ca(NO3 ) 2 . Se observó que tanto en las cámaras a 24 °C y 10 °C, los frutos presentaron una mayor firmeza con 2,6 y 5,2 g/L de tratamientos con Ca(NO3 ) 2 . No se observaron diferencias (P>0,05) en los sólidos solubles totales (TSS) entre tratamientos y almacenamiento, observándose la ocurrencia de daños por manchado de la epidermis de los frutos, incrementándose la gravedad de estos daños con el aumento de la concentración de Ca(NO3 )2 .
Effect of preharvest foliar sprays of calcium nitrate on melon fruit quality
Título:
Efecto de la aspersión foliar con nitrato de calcio en precosecha sobre la calidad de melón
Fecha de publicación:
06/2017
Editorial:
Fundación Rómulo Raggio
Revista:
Phyton
ISSN:
0031-9457
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
Ca(No3 ) 2 Solutions
,
Fruit Storage
,
Firmness
,
Total Soluble Solids
Archivos asociados
Licencia
Identificadores
Colecciones
Articulos(CCT - SANTA FE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - SANTA FE
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - SANTA FE
Citación
Muñoz, Fernando Felipe; Ruiz, Verónica Eugenia; Bouzo, Carlos Alberto; Effect of preharvest foliar sprays of calcium nitrate on melon fruit quality; Fundación Rómulo Raggio; Phyton; 86; 6-2017; 131-136
Compartir