Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Salas, Ana Lilia  
dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel  
dc.contributor.author
Silva, C.  
dc.contributor.author
Maldonado, L.  
dc.contributor.author
Bedascarrasbure, E.  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.date.available
2016-08-02T19:31:52Z  
dc.date.issued
2014-04  
dc.identifier.citation
Salas, Ana Lilia; Ordóñez, Roxana Mabel; Silva, C.; Maldonado, L.; Bedascarrasbure, E.; et al.; Antimicrobial activity of Argentinean propolis against Staphylococcus isolated of canine otitis; Horizon Publisher; Journal of Experimental Biology and Agriculture Science; 2; 2; 4-2014; 197-207  
dc.identifier.issn
2320-8694  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/6879  
dc.description.abstract
Increasing resistance toward the available antibiotics by various microbial diseases pushed veterinarian to think about alternative therapies. Propolis is a natural compound well known since ancient times for its therapeutic effects and has been employed in traditional veterinary medicine. The aim of this study was to analyze the chemical composition of 12 propolis ethanolic extracts (PEEs) from different provinces of Northern Argentina and evaluate their antimicrobial activity against Staphylococcus strains isolated from canine otitis. Thirteen compounds (eight flavonoids, two chalcones and three phenolic acids) were identified by TLC, spectrophotometric methods and HPLC-DAD. PEEs were effective against Staphylococcus strains. The highest antibacterial activities were found in samples from Tucuman province. All propolis samples were considered bacteriostatic and the selection of resistant phenotypes did not occur in presence of Argentinean-PEE. Results of the present study indicate that propolis extracts might be an effective alternative against canine otitis-causing S. aureus strains in vivo.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Horizon Publisher  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Argentinean Propolis  
dc.subject
Chemical Composition  
dc.subject
Antimicrobial Activity  
dc.subject
Canine Otitis  
dc.subject
Staphylococcus Strains  
dc.subject
Veterinary Use  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Antimicrobial activity of Argentinean propolis against Staphylococcus isolated of canine otitis  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-07-25T19:32:08Z  
dc.journal.volume
2  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
197-207  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Mangalayatan  
dc.description.fil
Fil: Salas, Ana Lilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Catedra de Quimica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maldonado, L.. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Bioquimica, Quimica y Farmacia. Instituto de Estudios Vegetales. Catedra de Fitoquimica; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucumán-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bedascarrasbure, E.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucumán-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Experimental Biology and Agriculture Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.jebas.org/wp-content/uploads/2014/09/Zampini-et-al-JEBAS.pdf