Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Fernandez, Maria Victoria
dc.contributor.author
Barroetaveña, Carolina
dc.contributor.author
Bassani, Vilma
dc.contributor.author
Rios, Fernanda
dc.date.available
2019-01-22T15:53:53Z
dc.date.issued
2012-02
dc.identifier.citation
Fernandez, Maria Victoria; Barroetaveña, Carolina; Bassani, Vilma; Rios, Fernanda; Rentabilidad del aprovechamiento del hongo comestible Suillus luteus para productores forestales y para familias rurales de la zona cordillerana de la provincia del Chubut, Argentina; Universidad Austral de Chile. Facultad de Ciencias Forestales; Bosque (Valdivia); 33; 1; 2-2012; 43-52
dc.identifier.issn
0304-8799
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/68372
dc.description.abstract
Since mid last century, approximately 22,700 ha of Pinus spp. have been planted in the Andean region of Chubut, Argentina. Along with these tree species, the edible mushroom Suillus luteus (slippery jack) also proliferates, with a mean dry productivity of 35 kg ha-1 year-1 for this region. The economic exploitation of this product is currently carried out informally, becoming this non-wood forest product a source of additional revenues for low-income families, but it is unknown so far the returns that its exploitation can bring to forest producers, in addition to timber production. Therefore, two objectives were set for this study: to assess the potential of the edible mushrooms S. luteus to improve the profitability of forest producers, and to evaluate the contribution that the collection and sale of this product may represent to the income of rural households. To do this, the revenues and costs associated with tree harvesting and mushrooms drying were incorporated in the cash flow of forest management, estimating the corresponding performance indicators. On the other hand, socio-economic indicators of contributions to family incomes that the informal exploitation of this resource could provide were calculated. Results indicate that it is possible to improve forest producer profitability by selling dry S. luteus only in those plantations with high productivity, as the internal rate of return increases between 5 to 8 %. Rural families would receive more pay per hour worked selling fresh mushrooms, but the total income would be higher selling it dry.
dc.description.abstract
Desde mediados de siglo pasado se implantaron aproximadamente 22.700 ha de Pinus spp. en la zona cordillerana de Chubut. Junto con las plantaciones, comenzó a proliferar el hongo comestible Suillus luteus, estimándose una productividad promedio anual en seco para la región de 35 kg ha-1. La explotación económica de este recurso es realizada informalmente, constituyendo una fuente de ingreso adicional para familias de bajos recursos, pero se desconoce la rentabilidad que su aprovechamiento puede aportar a los productores como complemento a la producción de madera. En este estudio se plantearon dos objetivos: evaluar la capacidad del hongo comestible S. luteus para mejorar la rentabilidad del productor forestal, y evaluar el aporte al ingreso familiar que representa la recolección y venta de este producto. Para ello se incorporaron los costos e ingresos de la cosecha y secado de los hongos al flujo de caja del productor forestal, estimando los indicadores de rentabilidad correspondientes. Además, se calcularon indicadores socio-económicos de los aportes al ingreso familiar que la explotación informal del recurso podría brindar. Los resultados indican que es posible mejorar la rentabilidad del productor forestal mediante la venta del producto seco en aquellos casos en los que la productividad de S. luteus es elevada, dado que la tasa interna de retorno crece entre 5 y 8 %. En el caso de las familias recolectoras, si bien recibirían mayor retribución por hora de trabajo vendiendo el producto fresco, el ingreso total es mayor vendiéndolo seco.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universidad Austral de Chile. Facultad de Ciencias Forestales
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Productos Forestales No Maderables
dc.subject
Hongos Silvestres Comestibles
dc.subject
Pinus Ponderosa
dc.subject
Rentabilidad Forestal
dc.subject.classification
Economía, Econometría
dc.subject.classification
Economía y Negocios
dc.subject.classification
CIENCIAS SOCIALES
dc.title
Rentabilidad del aprovechamiento del hongo comestible Suillus luteus para productores forestales y para familias rurales de la zona cordillerana de la provincia del Chubut, Argentina
dc.title
Profitability of the edible mushroom Suillus luteus exploitation for timber producers and for rural families in the Andean region of Chubut province, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-01-14T13:26:32Z
dc.identifier.eissn
0717-9200
dc.journal.volume
33
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
43-52
dc.journal.pais
Chile
dc.journal.ciudad
Valdivia
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Maria Victoria. Universidad Nacional de la Patagonia; Argentina. Centro de Investigación y Extensión Forestal Andino Patagónico; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barroetaveña, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Centro de Investigación y Extensión Forestal Andino Patagónico; Argentina. Universidad Nacional de la Patagonia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bassani, Vilma. Universidad Nacional de la Patagonia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rios, Fernanda. Provincia del Chubut. Centro de Investigación y Extensión Forestal Andino Patagónico; Argentina
dc.journal.title
Bosque (Valdivia)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-92002012000100005
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4067/S0717-92002012000100005
Archivos asociados