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dc.contributor.author
Fernández, Paula Virginia  
dc.contributor.author
Estevez, Jose Manuel  
dc.contributor.author
Cerezo, Alberto  
dc.contributor.author
Ciancia, Marina  
dc.date.available
2019-01-17T18:58:08Z  
dc.date.issued
2012-01  
dc.identifier.citation
Fernández, Paula Virginia; Estevez, Jose Manuel; Cerezo, Alberto; Ciancia, Marina; Sulfated β-d-mannan from green seaweed Codium vermilara; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 87; 1; 1-2012; 916-919  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/68206  
dc.description.abstract
β-(1 → 4)-d-Mannans constitute the major component of the cell wall of seaweeds of the genus Codium and replace cellulose as the major fibrillar component. They were found as major constituents of the hot water extracts of green seaweed Codium vermilara. By anion exchange chromatography of the first hot water extract, a pure sulfated mannan with a molar ratio carbohydrates:sulfate of 2.7:1 was isolated. The sulfate groups are linked to C-2 of 23% of the mannose units, while most of these units are not substituted. This degree of sulfation would explain the higher solubility of the polymer, compared to that of the non-sulfated fibrillar mannan. Taking into account that the fibrillar polysaccharides form two external layers in the cell wall, while the sulfated polymers are forming an amorphous central layer, it is postulated that these sulfated mannans could act as an interphase region between the neutral and acidic layers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Β-Mannan  
dc.subject
Codium  
dc.subject
Green Seaweed  
dc.subject
Sulfated Polysaccharide  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Sulfated β-d-mannan from green seaweed Codium vermilara  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-01-16T18:20:16Z  
dc.journal.volume
87  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
916-919  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Estevez, Jose Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerezo, Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.06.063  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861711005339