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dc.contributor.author
Fernández, Paula Virginia
dc.contributor.author
Estevez, Jose Manuel
dc.contributor.author
Cerezo, Alberto
dc.contributor.author
Ciancia, Marina
dc.date.available
2019-01-17T18:58:08Z
dc.date.issued
2012-01
dc.identifier.citation
Fernández, Paula Virginia; Estevez, Jose Manuel; Cerezo, Alberto; Ciancia, Marina; Sulfated β-d-mannan from green seaweed Codium vermilara; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 87; 1; 1-2012; 916-919
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/68206
dc.description.abstract
β-(1 → 4)-d-Mannans constitute the major component of the cell wall of seaweeds of the genus Codium and replace cellulose as the major fibrillar component. They were found as major constituents of the hot water extracts of green seaweed Codium vermilara. By anion exchange chromatography of the first hot water extract, a pure sulfated mannan with a molar ratio carbohydrates:sulfate of 2.7:1 was isolated. The sulfate groups are linked to C-2 of 23% of the mannose units, while most of these units are not substituted. This degree of sulfation would explain the higher solubility of the polymer, compared to that of the non-sulfated fibrillar mannan. Taking into account that the fibrillar polysaccharides form two external layers in the cell wall, while the sulfated polymers are forming an amorphous central layer, it is postulated that these sulfated mannans could act as an interphase region between the neutral and acidic layers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Β-Mannan
dc.subject
Codium
dc.subject
Green Seaweed
dc.subject
Sulfated Polysaccharide
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Sulfated β-d-mannan from green seaweed Codium vermilara
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-01-16T18:20:16Z
dc.journal.volume
87
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
916-919
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Fernández, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Estevez, Jose Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerezo, Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2011.06.063
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861711005339
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