Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Trejo González, José Adolfo
dc.contributor.author
Longinotti, María Paula
dc.contributor.author
Corti, Horacio Roberto
dc.date.available
2019-01-08T21:09:33Z
dc.date.issued
2012-10
dc.identifier.citation
Trejo González, José Adolfo; Longinotti, María Paula; Corti, Horacio Roberto; Viscosity of supercooled aqueous glycerol solutions, validity of the Stokes-Einstein relationship, and implications for cryopreservation; Academic Press Inc Elsevier Science; Cryobiology; 65; 2; 10-2012; 159-162
dc.identifier.issn
0011-2240
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/67740
dc.description.abstract
The viscosity of supercooled glycerol aqueous solutions, with glycerol mass fractions between 0.70 and 0.90, have been determined to confirm that the Avramov-Milchev equation describes very well the temperature dependence of the viscosity of the binary mixtures including the supercooled regime. On the contrary, it is shown that the free volume model of viscosity, with the parameters proposed in a recent work (He, Fowler, Toner, J. Appl. Phys. 100 (2006) 074702), overestimates the viscosity of the glycerol-rich mixtures at low temperatures by several orders of magnitude. Moreover, the free volume model for the water diffusion leads to predictions of the Stokes-Einstein product, which are incompatible with the experimental findings. We conclude that the use of these free volume models, with parameters obtained by fitting experimental data far from the supercooled and glassy regions, lead to incorrect predictions of the deterioration rates of biomolecules, overestimating their life times in these cryopreservation media. © 2012 Elsevier Inc.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Diffusion
dc.subject
Glassy State
dc.subject
Glycerol Aqueous Solutions
dc.subject
Supercooled
dc.subject
Viscosity
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Viscosity of supercooled aqueous glycerol solutions, validity of the Stokes-Einstein relationship, and implications for cryopreservation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-01-02T19:11:46Z
dc.journal.volume
65
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
159-162
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Bedfordshire
dc.description.fil
Fil: Trejo González, José Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Longinotti, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corti, Horacio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
dc.journal.title
Cryobiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.cryobiol.2012.05.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011224012000910
Archivos asociados