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dc.contributor.author
Trejo González, José Adolfo  
dc.contributor.author
Longinotti, María Paula  
dc.contributor.author
Corti, Horacio Roberto  
dc.date.available
2019-01-08T21:09:33Z  
dc.date.issued
2012-10  
dc.identifier.citation
Trejo González, José Adolfo; Longinotti, María Paula; Corti, Horacio Roberto; Viscosity of supercooled aqueous glycerol solutions, validity of the Stokes-Einstein relationship, and implications for cryopreservation; Academic Press Inc Elsevier Science; Cryobiology; 65; 2; 10-2012; 159-162  
dc.identifier.issn
0011-2240  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/67740  
dc.description.abstract
The viscosity of supercooled glycerol aqueous solutions, with glycerol mass fractions between 0.70 and 0.90, have been determined to confirm that the Avramov-Milchev equation describes very well the temperature dependence of the viscosity of the binary mixtures including the supercooled regime. On the contrary, it is shown that the free volume model of viscosity, with the parameters proposed in a recent work (He, Fowler, Toner, J. Appl. Phys. 100 (2006) 074702), overestimates the viscosity of the glycerol-rich mixtures at low temperatures by several orders of magnitude. Moreover, the free volume model for the water diffusion leads to predictions of the Stokes-Einstein product, which are incompatible with the experimental findings. We conclude that the use of these free volume models, with parameters obtained by fitting experimental data far from the supercooled and glassy regions, lead to incorrect predictions of the deterioration rates of biomolecules, overestimating their life times in these cryopreservation media. © 2012 Elsevier Inc.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Diffusion  
dc.subject
Glassy State  
dc.subject
Glycerol Aqueous Solutions  
dc.subject
Supercooled  
dc.subject
Viscosity  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Viscosity of supercooled aqueous glycerol solutions, validity of the Stokes-Einstein relationship, and implications for cryopreservation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-01-02T19:11:46Z  
dc.journal.volume
65  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
159-162  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Bedfordshire  
dc.description.fil
Fil: Trejo González, José Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Longinotti, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corti, Horacio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.journal.title
Cryobiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.cryobiol.2012.05.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011224012000910