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dc.contributor.author
Cassel, Eduardo  
dc.contributor.author
Vargas, Rubem Mário Figueiró  
dc.contributor.author
Brun, Gerti Weber  
dc.contributor.author
Almeida, Diego Erthal  
dc.contributor.author
Cogoi, Laura Carolina  
dc.contributor.author
Ferraro, Graciela Ester  
dc.contributor.author
Filip, Rosana  
dc.date.available
2019-01-07T17:47:24Z  
dc.date.issued
2010-10  
dc.identifier.citation
Cassel, Eduardo; Vargas, Rubem Mário Figueiró; Brun, Gerti Weber; Almeida, Diego Erthal; Cogoi, Laura Carolina; et al.; Supercritical fluid extraction of alkaloids from Ilex paraguariensis St. Hil.; Elsevier; Journal of Food Engineering; 100; 4; 10-2010; 656-661  
dc.identifier.issn
0260-8774  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/67572  
dc.description.abstract
In this work a study about extracts obtained from Ilex paraguariensis St. Hil. leaves with supercritical CO2 was carried out. Experiments were performed in a pilot-scale extractor with capacity of 1 L at pressure of 120, 150, 170 and 200 bar for four temperature conditions, 313.15, 323.15, 333.15 and 343.15 K. The experimental data were fitted using a mathematical model characterized by the existence of two distinct periods of extraction. Numerical results for the adjusted parameters correlated very well the supercritical extraction experimental data. The confidence of results obtained from mathematical model and experiments was assured through the chi-square test.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Alkaloids  
dc.subject
Caffeine  
dc.subject
Ilex Paraguariensis St. Hil.  
dc.subject
Mathematical Model  
dc.subject
Supercritical Extraction  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Supercritical fluid extraction of alkaloids from Ilex paraguariensis St. Hil.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-01-07T13:35:03Z  
dc.journal.volume
100  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
656-661  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cassel, Eduardo. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Vargas, Rubem Mário Figueiró. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Brun, Gerti Weber. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Almeida, Diego Erthal. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Cogoi, Laura Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Filip, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Engineering  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.05.015  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877410002621