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dc.contributor.author
Cassel, Eduardo
dc.contributor.author
Vargas, Rubem Mário Figueiró
dc.contributor.author
Brun, Gerti Weber
dc.contributor.author
Almeida, Diego Erthal
dc.contributor.author
Cogoi, Laura Carolina
dc.contributor.author
Ferraro, Graciela Ester
dc.contributor.author
Filip, Rosana
dc.date.available
2019-01-07T17:47:24Z
dc.date.issued
2010-10
dc.identifier.citation
Cassel, Eduardo; Vargas, Rubem Mário Figueiró; Brun, Gerti Weber; Almeida, Diego Erthal; Cogoi, Laura Carolina; et al.; Supercritical fluid extraction of alkaloids from Ilex paraguariensis St. Hil.; Elsevier; Journal of Food Engineering; 100; 4; 10-2010; 656-661
dc.identifier.issn
0260-8774
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/67572
dc.description.abstract
In this work a study about extracts obtained from Ilex paraguariensis St. Hil. leaves with supercritical CO2 was carried out. Experiments were performed in a pilot-scale extractor with capacity of 1 L at pressure of 120, 150, 170 and 200 bar for four temperature conditions, 313.15, 323.15, 333.15 and 343.15 K. The experimental data were fitted using a mathematical model characterized by the existence of two distinct periods of extraction. Numerical results for the adjusted parameters correlated very well the supercritical extraction experimental data. The confidence of results obtained from mathematical model and experiments was assured through the chi-square test.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Alkaloids
dc.subject
Caffeine
dc.subject
Ilex Paraguariensis St. Hil.
dc.subject
Mathematical Model
dc.subject
Supercritical Extraction
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Supercritical fluid extraction of alkaloids from Ilex paraguariensis St. Hil.
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-01-07T13:35:03Z
dc.journal.volume
100
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
656-661
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cassel, Eduardo. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil
dc.description.fil
Fil: Vargas, Rubem Mário Figueiró. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil
dc.description.fil
Fil: Brun, Gerti Weber. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil
dc.description.fil
Fil: Almeida, Diego Erthal. Pontificia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cogoi, Laura Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferraro, Graciela Ester. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Filip, Rosana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Engineering
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.05.015
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877410002621
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