Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
de Piano, Fiorella Giselle  
dc.contributor.author
Maggi, Matías Daniel  
dc.contributor.author
Pellegrini, María Celeste  
dc.contributor.author
Cugnata, Noelia Melina  
dc.contributor.author
Szawarski, Nicolás  
dc.contributor.author
Buffa, Franco  
dc.contributor.author
Negri, Pedro  
dc.contributor.author
Fuselli, Sandra Rosa  
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina  
dc.contributor.author
Ruffinengo, Sergio Roberto  
dc.date.available
2018-12-20T18:37:06Z  
dc.date.issued
2017-06  
dc.identifier.citation
de Piano, Fiorella Giselle; Maggi, Matías Daniel; Pellegrini, María Celeste; Cugnata, Noelia Melina; Szawarski, Nicolás; et al.; Effects of lactobacillus johnsonii AJ5 metabolites on nutrition, nosema ceranae development and performance of Apis Mellifera L.; Research Inst Pomology Floriculture; Journal Of Apicultural Science; 61; 1; 6-2017; 93-104  
dc.identifier.issn
1643-4439  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/66856  
dc.description.abstract
The European honey bee (Apis mellifera L.) is known to be affected by such stress factors as pathogen load, poor nutrition and depressed immunity. Nosema ceranae is one of the main parasites that affect colony populations. The relationship between the stress factors and honey bee-bacteria symbiosis appears as an alternative to enhance bee health. The aim of this study was to evaluate the effect of the oral administration of bacterial metabolites produced by Lactobacillus johnsonii AJ5 on nutritional parameters, the N. ceranae development and the performance of A. mellifera colonies. Laboratory assays were performed and demonstrated that the bacterial metabolites did not have a toxic effect on bees. Field trial showed an increase of colonies population over time. Also, a decreasing trend of fat bodies per bee was detected in all colonies but there were no evident changes on abdomen protein content at the end of the assay. Lastly, N. ceranae prevalence showed a tendency to reduce with the organic acids. Future studies should be performed to increase our knowledge of the physiological effects of bacterial metabolites on the health of bee colonies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Research Inst Pomology Floriculture  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Apis Mellifera  
dc.subject
Bacterial Metabolites  
dc.subject
Lactobacillus Johnsonii Aj5  
dc.subject
Nosema Ceranae  
dc.subject
Nutrition  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effects of lactobacillus johnsonii AJ5 metabolites on nutrition, nosema ceranae development and performance of Apis Mellifera L.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-30T18:31:23Z  
dc.journal.volume
61  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
93-104  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: de Piano, Fiorella Giselle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maggi, Matías Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pellegrini, María Celeste. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cugnata, Noelia Melina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Szawarski, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buffa, Franco. Universita di Sassari; Italia  
dc.description.fil
Fil: Negri, Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Apicultural Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1515/JAS-2017-0007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://content.sciendo.com/view/journals/jas/61/1/article-p93.xml