Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Domínguez Rubio, Ana Paula  
dc.contributor.author
Martinez, Jimena Hebe  
dc.contributor.author
Martínez Casillas, Diana Cristina  
dc.contributor.author
Coluccio Leskow, Federico  
dc.contributor.author
Piuri, Mariana  
dc.contributor.author
Perez, Oscar Edgardo  
dc.date.available
2018-12-18T15:59:26Z  
dc.date.issued
2017-09  
dc.identifier.citation
Domínguez Rubio, Ana Paula; Martinez, Jimena Hebe; Martínez Casillas, Diana Cristina; Coluccio Leskow, Federico; Piuri, Mariana; et al.; Lactobacillus casei BL23 produces microvesicles carrying proteins that have been associated with its probiotic effect; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Microbiology; 8; 9-2017; 1-12  
dc.identifier.issn
1664-302X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/66657  
dc.description.abstract
Archaea, bacteria, and eukarya secrete membrane microvesicles (MVs) as a mechanism for intercellular communication. We report the isolation and characterization of MVs from the probiotic strain Lactobacillus casei BL23. MVs were characterized using analytical high performance techniques, DLS, AFM and TEM. Similar to what has been described for other Gram-positive bacteria, MVs were on the nanometric size range (30-50 nm). MVs carried cytoplasmic components such as DNA, RNA and proteins. Using a proteomic approach (LC-MS), we identified a total of 103 proteins; 13 exclusively present in the MVs. The MVs content included cell envelope associated and secretory proteins, heat and cold shock proteins, several metabolic enzymes, proteases, structural components of the ribosome, membrane transporters, cell wall-associated hydrolases and phage related proteins. In particular, we identified proteins described as mediators of Lactobacillus' probiotic effects such as p40, p75 and the product of LCABL_31160, annotated as an adhesion protein. The presence of these proteins suggests a role for the MVs in the bacteria-gastrointestinal cells interface. The expression and further encapsulation of proteins into MVs of GRAS (Generally Recognized as Safe) bacteria could represent a scientific novelty, with applications in food, nutraceuticals and clinical therapies.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Frontiers Media S.A.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Cfse  
dc.subject
Lactobacillus Casei Bl23  
dc.subject
Microvesicles  
dc.subject
Probiotics  
dc.subject
Proteomics  
dc.subject
Vesicle Size Distribution  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactobacillus casei BL23 produces microvesicles carrying proteins that have been associated with its probiotic effect  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-12T13:23:10Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Lausanne  
dc.description.fil
Fil: Domínguez Rubio, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Jimena Hebe. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez Casillas, Diana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Centro Nacional de Energía Atómica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Coluccio Leskow, Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piuri, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Oscar Edgardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Lanus. Departamento de Desarrollo Productivo y Tecnológico; Argentina  
dc.journal.title
Frontiers in Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2017.01783  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2017.01783