Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Genta, Susana Beatriz de Fátima  
dc.contributor.author
Cabrera, Wilfredo Marcelino  
dc.contributor.author
Habib, Natalia Cecilia  
dc.contributor.author
Pons, Juan  
dc.contributor.author
Manrique Carrillo, Iván  
dc.contributor.author
Grau, Alfredo  
dc.contributor.author
Sanchez, Sara Serafina del V.  
dc.date.available
2018-12-07T16:52:19Z  
dc.date.issued
2009-04  
dc.identifier.citation
Genta, Susana Beatriz de Fátima; Cabrera, Wilfredo Marcelino; Habib, Natalia Cecilia; Pons, Juan; Manrique Carrillo, Iván; et al.; Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans; Churchill Livingstone; Clinical Nutrition (edinburgh, Lothian); 28; 2; 4-2009; 182-187  
dc.identifier.issn
0261-5614  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/66057  
dc.description.abstract
Background & aims: Syrup obtained from yacon roots could be well positioned as a nutraceutical product due to its high fructooligosaccharides content. We examined the beneficial effects and tolerance of yacon syrup on human health. Methods: Obese and slightly dyslipidemic pre-menopausal women were studied over a 120-day period in a double-blind placebo-controlled experiment. We used two doses of yacon syrup, 0.29 g and 0.14 g fructooligosaccharides/kg/day. At the start and end of the study, anthropometric measurements, blood glucose, calcium, lipid and insulin concentrations and Homeostasis Model Assessment index were determined. Results: The recommended daily consumption of yacon syrup with no undesirable gastrointestinal effects is 0.14 g fructooligosaccharides/kg. Daily intake of yacon syrup produced a significant decrease in body weight, waist circumference and body mass index. Additionally, decrease in fasting serum insulin and Homeostasis Model Assessment index was observed. The consumption of yacon syrup increased defecation frequency and satiety sensation. Fasting glucose and serum lipids were not affected by syrup treatment and the only positive effect was found in serum LDL-cholesterol levels. Conclusions: Yacon syrup is a good source of fructooligosaccharides and its long-term consumption produced beneficial health effects on obese pre-menopausal women with insulin resistance.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Churchill Livingstone  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Insulin Resistance  
dc.subject
Obesity  
dc.subject
Yacon Syrup  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-13T14:06:20Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
182-187  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Genta, Susana Beatriz de Fátima. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Wilfredo Marcelino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Habib, Natalia Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pons, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manrique Carrillo, Iván. Centro Internacional de la Papa; Perú  
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico - Tucumán. Unidad Ejecutora Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
Clinical Nutrition (edinburgh, Lothian)  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2009.01.013  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561409000302?via%3Dihub#!