Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Genta, Susana Beatriz de Fátima
dc.contributor.author
Cabrera, Wilfredo Marcelino
dc.contributor.author
Habib, Natalia Cecilia
dc.contributor.author
Pons, Juan
dc.contributor.author
Manrique Carrillo, Iván
dc.contributor.author
Grau, Alfredo
dc.contributor.author
Sanchez, Sara Serafina del V.
dc.date.available
2018-12-07T16:52:19Z
dc.date.issued
2009-04
dc.identifier.citation
Genta, Susana Beatriz de Fátima; Cabrera, Wilfredo Marcelino; Habib, Natalia Cecilia; Pons, Juan; Manrique Carrillo, Iván; et al.; Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans; Churchill Livingstone; Clinical Nutrition (edinburgh, Lothian); 28; 2; 4-2009; 182-187
dc.identifier.issn
0261-5614
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/66057
dc.description.abstract
Background & aims: Syrup obtained from yacon roots could be well positioned as a nutraceutical product due to its high fructooligosaccharides content. We examined the beneficial effects and tolerance of yacon syrup on human health. Methods: Obese and slightly dyslipidemic pre-menopausal women were studied over a 120-day period in a double-blind placebo-controlled experiment. We used two doses of yacon syrup, 0.29 g and 0.14 g fructooligosaccharides/kg/day. At the start and end of the study, anthropometric measurements, blood glucose, calcium, lipid and insulin concentrations and Homeostasis Model Assessment index were determined. Results: The recommended daily consumption of yacon syrup with no undesirable gastrointestinal effects is 0.14 g fructooligosaccharides/kg. Daily intake of yacon syrup produced a significant decrease in body weight, waist circumference and body mass index. Additionally, decrease in fasting serum insulin and Homeostasis Model Assessment index was observed. The consumption of yacon syrup increased defecation frequency and satiety sensation. Fasting glucose and serum lipids were not affected by syrup treatment and the only positive effect was found in serum LDL-cholesterol levels. Conclusions: Yacon syrup is a good source of fructooligosaccharides and its long-term consumption produced beneficial health effects on obese pre-menopausal women with insulin resistance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Churchill Livingstone
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Insulin Resistance
dc.subject
Obesity
dc.subject
Yacon Syrup
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-11-13T14:06:20Z
dc.journal.volume
28
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
182-187
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Genta, Susana Beatriz de Fátima. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabrera, Wilfredo Marcelino. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Habib, Natalia Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pons, Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Manrique Carrillo, Iván. Centro Internacional de la Papa; Perú
dc.description.fil
Fil: Grau, Alfredo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Laboratorio de Investigaciones Ecológicas de las Yungas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico - Tucumán. Unidad Ejecutora Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sanchez, Sara Serafina del V.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Clinical Nutrition (edinburgh, Lothian)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2009.01.013
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561409000302?via%3Dihub#!
Archivos asociados