Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pedraza, Raúl Osvaldo  
dc.contributor.author
Motok, Jessica  
dc.contributor.author
Salazar, Sergio Miguel  
dc.contributor.author
Ragout, Alicia Leonor  
dc.contributor.author
Mentel, Maria Isabel  
dc.contributor.author
Tortora, Maria Laura  
dc.contributor.author
Guerrero Molina, María Fernanda  
dc.contributor.author
Winik, Beatriz Clara  
dc.contributor.author
Diaz Ricci, Juan Carlos  
dc.date.available
2018-12-05T19:40:02Z  
dc.date.issued
2010-02  
dc.identifier.citation
Pedraza, Raúl Osvaldo; Motok, Jessica; Salazar, Sergio Miguel; Ragout, Alicia Leonor; Mentel, Maria Isabel; et al.; Growth-promotion of strawberry plants inoculated with Azospirillum brasilense; Springer; World Journal of Microbiology; 26; 2; 2-2010; 265-272  
dc.identifier.issn
0959-3993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65930  
dc.description.abstract
Azospirillum brasilense (strains REC3, RLC1, PEC5) were root inoculated in strawberry plants of the cultivars 'Milsei', 'Selva' and 'Camarosa' to assess plant growth-promoting effects. The bacteria were able to promote plant growth (expressed as root length, root area, and dry weight of root and shoot), depending on the genotypes of plants and bacteria used, whereas the stolon production (3-4) depended only on the strawberry cultivar. To explain whether root exudates plays any role on the growth-promotion observed herein, total protein and sugar were determined, and chemotaxis properties were evaluated. The strains showed positive chemotaxis toward the root exudates, being influenced by the total sugars content, suggesting that the latter plays an important role in the chemotaxis effect and may contribute to enhance the root capacity to recruit azospirilla from rhizosphere, thus improving the growth-promoting effect exerted by these bacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Azospirillum  
dc.subject
Chemotaxis  
dc.subject
Plant Growth-Promoting Effect  
dc.subject
Strawberry  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Growth-promotion of strawberry plants inoculated with Azospirillum brasilense  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-13T17:10:22Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
265-272  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Pedraza, Raúl Osvaldo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Motok, Jessica. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ragout, Alicia Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mentel, Maria Isabel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tortora, Maria Laura. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guerrero Molina, María Fernanda. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Winik, Beatriz Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Ricci, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
World Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11274-009-0169-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s11274-009-0169-1