Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pedraza, Raúl Osvaldo
dc.contributor.author
Motok, Jessica
dc.contributor.author
Salazar, Sergio Miguel
dc.contributor.author
Ragout, Alicia Leonor
dc.contributor.author
Mentel, Maria Isabel
dc.contributor.author
Tortora, Maria Laura
dc.contributor.author
Guerrero Molina, María Fernanda
dc.contributor.author
Winik, Beatriz Clara
dc.contributor.author
Diaz Ricci, Juan Carlos
dc.date.available
2018-12-05T19:40:02Z
dc.date.issued
2010-02
dc.identifier.citation
Pedraza, Raúl Osvaldo; Motok, Jessica; Salazar, Sergio Miguel; Ragout, Alicia Leonor; Mentel, Maria Isabel; et al.; Growth-promotion of strawberry plants inoculated with Azospirillum brasilense; Springer; World Journal of Microbiology; 26; 2; 2-2010; 265-272
dc.identifier.issn
0959-3993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65930
dc.description.abstract
Azospirillum brasilense (strains REC3, RLC1, PEC5) were root inoculated in strawberry plants of the cultivars 'Milsei', 'Selva' and 'Camarosa' to assess plant growth-promoting effects. The bacteria were able to promote plant growth (expressed as root length, root area, and dry weight of root and shoot), depending on the genotypes of plants and bacteria used, whereas the stolon production (3-4) depended only on the strawberry cultivar. To explain whether root exudates plays any role on the growth-promotion observed herein, total protein and sugar were determined, and chemotaxis properties were evaluated. The strains showed positive chemotaxis toward the root exudates, being influenced by the total sugars content, suggesting that the latter plays an important role in the chemotaxis effect and may contribute to enhance the root capacity to recruit azospirilla from rhizosphere, thus improving the growth-promoting effect exerted by these bacteria.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Azospirillum
dc.subject
Chemotaxis
dc.subject
Plant Growth-Promoting Effect
dc.subject
Strawberry
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Growth-promotion of strawberry plants inoculated with Azospirillum brasilense
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-11-13T17:10:22Z
dc.journal.volume
26
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
265-272
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Pedraza, Raúl Osvaldo. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Motok, Jessica. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salazar, Sergio Miguel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ragout, Alicia Leonor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mentel, Maria Isabel. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tortora, Maria Laura. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guerrero Molina, María Fernanda. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Agronomía y Zootecnia. Departamento de Ecología. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Winik, Beatriz Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Ricci, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title
World Journal of Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11274-009-0169-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1007/s11274-009-0169-1
Archivos asociados