Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Goñi, María Gabriela
dc.contributor.author
Tomadoni, Bárbara María
dc.contributor.author
Audisio, Marcela Carina
dc.contributor.author
Ibarguren, Carolina
dc.contributor.author
Roura, Sara Ines
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela
dc.date.available
2018-12-03T19:50:45Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Goñi, María Gabriela; Tomadoni, Bárbara María; Audisio, Marcela Carina; Ibarguren, Carolina; Roura, Sara Ines; et al.; Application of bacteriocins from Enterococcus hirae on butterhead lettuce seeds inoculated with Escherichia coli O157:H7; Universiti Putra Malaysia; International Food Research Journal; 23; 6; 12-2016; 2653-2660
dc.identifier.issn
1985-4668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65651
dc.description.abstract
Several outbreaks of Escherichia coli O157:H7 infections have been associated with contaminated seeds and sprouts. Effective procedures to control pathogenic bacteria on seeds destined for sprout production should be developed to ensure an acceptable microbiological quality. In this study, the use of bacteriocins produced by Enterococcus hirae (Eh9) was analyzed as a potential method to control the endogenous microbial populations of lettuce seeds and avoid pathogen contamination on seeds destined for sprout production. Seeds decontamination with Eh9 cell-free supernatant (CFS) achieved a significative fungiostatic effect without affecting germination. CFS treatment did not exert a biocontrol effect on E. coli endogenous; however, a significant bacteriocin biocontrol was reached on lettuce seeds inoculated with exogenous E. coli during refrigerated storage (7 days). Germination percentage and potential yield were not affected by the treatments. A better understanding of the behavior of pathogens in preharvest environments will assure the delivery of safe produce to the consumer.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universiti Putra Malaysia
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Enterococcus Hirae
dc.subject
Bacteriocins
dc.subject
Bioprotectors
dc.subject
Food Pathogens
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Application of bacteriocins from Enterococcus hirae on butterhead lettuce seeds inoculated with Escherichia coli O157:H7
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-12T13:51:29Z
dc.identifier.eissn
2231 754
dc.journal.volume
23
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
2653-2660
dc.journal.pais
Malasia
dc.description.fil
Fil: Goñi, María Gabriela. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomadoni, Bárbara María. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audisio, Marcela Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ibarguren, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roura, Sara Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
International Food Research Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ifrj.upm.edu.my/23%20(06)%202016/(48).pdf
Archivos asociados