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dc.contributor.author
Ruiz, Verónica Eugenia  
dc.contributor.author
Cerioni, Luciana  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Cuello, Ana Soledad  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.contributor.author
Hilal, Mirna Beatriz  
dc.contributor.author
Rapisarda, Viviana Andrea  
dc.date.available
2018-11-28T14:22:40Z  
dc.date.issued
2017-11  
dc.identifier.citation
Ruiz, Verónica Eugenia; Cerioni, Luciana; Zampini, Iris Catiana; Cuello, Ana Soledad; Isla, Maria Ines; et al.; UV-B radiation on lemons enhances antifungal activity of flavedo extracts against Penicillium digitatum; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 85; 11-2017; 96-103  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/65411  
dc.description.abstract
UV-B radiation (UVBR) treatment, previously standardized in our laboratory, contributes to prevent green mold caused by Penicillium digitatum on postharvest lemons. Here, antifungal activity of flavedo extracts from irradiated and non-irradiated lemons was assayed against P. digitatum; also, compounds that could be responsible for this action were searched. The flavedo extracts from UV-B exposed lemons (UVBLE) exhibited a higher antimicrobial activity than extracts from control lemons (CLE). Conidia treated with UVBLE showed a time dependent inhibition of germination and oxygen consumption, a markedly increase in ROS and TBARS production and in membrane permeability. By chemical analysis of lemon extracts, two fractions (A and B) that responded to the irradiation were detected, showing a decrease in Fraction A and an increase in Fraction B. Fraction B showed higher antioxidant and antifungal activities in comparison to Fraction A. Both fractions were complex samples enriched in flavonoids. The specific composition of each fraction could explain the difference in the biological activities, and also the higher efficiency of UVBLE to inhibit in vitro the pathogen compared to CLE. Based on our results, UV-B radiation treatment can intensify natural defenses of flavedo lemon by eliciting phenolic compounds synthesis, among other processes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antimicrobial Activity  
dc.subject
Flavonoids  
dc.subject
Green Mold  
dc.subject
Lemon  
dc.subject
Uv-B Radiation  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
UV-B radiation on lemons enhances antifungal activity of flavedo extracts against Penicillium digitatum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-12T13:24:48Z  
dc.journal.volume
85  
dc.journal.pagination
96-103  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, Verónica Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hilal, Mirna Beatriz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643817304711  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.002