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dc.contributor.author Ruiz, Verónica Eugenia
dc.contributor.author Cerioni, Luciana
dc.contributor.author Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.author Cuello, Ana Soledad
dc.contributor.author Isla, Maria Ines
dc.contributor.author Hilal, Mirna Beatriz
dc.contributor.author Rapisarda, Viviana Andrea
dc.date.available 2018-11-28T14:22:40Z
dc.date.issued 2017-11
dc.identifier.citation Ruiz, Verónica Eugenia; Cerioni, Luciana; Zampini, Iris Catiana; Cuello, Ana Soledad; Isla, Maria Ines; et al.; UV-B radiation on lemons enhances antifungal activity of flavedo extracts against Penicillium digitatum; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 85; 11-2017; 96-103
dc.identifier.issn 0023-6438
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/65411
dc.description.abstract UV-B radiation (UVBR) treatment, previously standardized in our laboratory, contributes to prevent green mold caused by Penicillium digitatum on postharvest lemons. Here, antifungal activity of flavedo extracts from irradiated and non-irradiated lemons was assayed against P. digitatum; also, compounds that could be responsible for this action were searched. The flavedo extracts from UV-B exposed lemons (UVBLE) exhibited a higher antimicrobial activity than extracts from control lemons (CLE). Conidia treated with UVBLE showed a time dependent inhibition of germination and oxygen consumption, a markedly increase in ROS and TBARS production and in membrane permeability. By chemical analysis of lemon extracts, two fractions (A and B) that responded to the irradiation were detected, showing a decrease in Fraction A and an increase in Fraction B. Fraction B showed higher antioxidant and antifungal activities in comparison to Fraction A. Both fractions were complex samples enriched in flavonoids. The specific composition of each fraction could explain the difference in the biological activities, and also the higher efficiency of UVBLE to inhibit in vitro the pathogen compared to CLE. Based on our results, UV-B radiation treatment can intensify natural defenses of flavedo lemon by eliciting phenolic compounds synthesis, among other processes.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier Science
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject ANTIMICROBIAL ACTIVITY
dc.subject FLAVONOIDS
dc.subject GREEN MOLD
dc.subject LEMON
dc.subject UV-B RADIATION
dc.subject.classification Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification Ciencias Biológicas
dc.subject.classification CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title UV-B radiation on lemons enhances antifungal activity of flavedo extracts against Penicillium digitatum
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-11-12T13:24:48Z
dc.journal.volume 85
dc.journal.pagination 96-103
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Amsterdam
dc.description.fil Fil: Ruiz, Verónica Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil Fil: Cuello, Ana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil Fil: Hilal, Mirna Beatriz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil Fil: Rapisarda, Viviana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.journal.title LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643817304711
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.07.002
dc.conicet.fuente Elsevier


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