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dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Marin, Maria Andrea  
dc.contributor.author
Gili, Renato Daniel  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2018-11-20T18:05:06Z  
dc.date.issued
2017-06-18  
dc.identifier.citation
Martinez, Marcela Lilian; Marin, Maria Andrea; Gili, Renato Daniel; Penci, Maria Cecilia; Ribotta, Pablo Daniel; Effect of defatted almond flour on cooking, chemical and sensorial properties of gluten-free fresh pasta; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 52; 10; 18-6-2017; 2148-2155  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64769  
dc.description.abstract
The aim of this work was to analyse the influence of defatted almond flour on soya bean-based gluten-free pasta. Optimal cooking time of pasta varied between 2.0 and 3.5 min, while cooking loss ranged 6.1% and 19.7%. The total protein content of samples varied from 30.4% to 41.0% (dry basis, db) in cooked pasta. The total phenols content of cooked samples varied between 1.66 and 2.99 mg ellagic acid equivalent/g, while the antioxidant activity (DPPH•) ranged between 19.1% and 41.9%. The sensory test showed no significant differences between the formulated pasta samples among brightness (3.20–3.27), surface appearance (1.14–1.20), hardness (2.14–2.36) and elasticity (1.56–1.71). Pasta developed is an innovative product that improves nutritional and functional properties of gluten-free pasta compared to gluten-free and traditional wheat flour pasta available on market.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Almonds  
dc.subject
Gluten-Free  
dc.subject
Pasta  
dc.subject
Soya Beans  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of defatted almond flour on cooking, chemical and sensorial properties of gluten-free fresh pasta  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-22T17:00:58Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
52  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
2148-2155  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marin, Maria Andrea. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gili, Renato Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://doi.wiley.com/10.1111/ijfs.13493  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13493