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dc.contributor.author
González Seligra, Paula Fabiana
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín
dc.contributor.author
Ochoa Yepes, Oswaldo Juan
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.contributor.author
Fama, Lucia Mercedes
dc.date.available
2018-11-16T16:23:54Z
dc.date.issued
2017-06
dc.identifier.citation
González Seligra, Paula Fabiana; Guz, Lucas Martín; Ochoa Yepes, Oswaldo Juan; Goyanes, Silvia Nair; Fama, Lucia Mercedes; Influence of extrusion process conditions on starch film morphology; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 84; 6-2017; 520-528
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64604
dc.description.abstract
The conditions of extrusion process for food packaging are determinant on their morphology and, as consequence, on their functionality. The effect of the screw speed of a starch-glycerol system extruded at the same temperature profile was evaluated. The process at 80 rpm led to a material with the starch completely gelatinized, while the systems fabricated at 40 rpm and 120 rpm presented broken starch grains. The morphology and density of the broken grains depended on the screw speed. The material at 120 rpm showed broken grains with smaller size and lower concentration than that observed in the system at 40 rpm. After pressing at 120 rpm, the film formed (TPS120) resulted similar than that at 80 rpm (TPS80), while the film at 40 rpm (TPS40) kept some broken grains. TGA of the material obtained at 40 rpm showed more than one degradation process of the glycerol due to the inhomogeneous glycerol dispersion. DRX revealed more cristallinity in TPS40, being TPS120 the most amorphous. TPS80 had the highest strain at break while the others the higher modulus and stress at break. Water vapor permeability of TPS80 and TPS120 showed similar results and lower than TPS40.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Extrusion Process Conditions
dc.subject
Morphology
dc.subject
Physicochemical Properties
dc.subject
Screw Speed
dc.subject
Starch
dc.subject.classification
Astronomía
dc.subject.classification
Ciencias Físicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Influence of extrusion process conditions on starch film morphology
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-23T18:17:47Z
dc.journal.volume
84
dc.journal.pagination
520-528
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: González Seligra, Paula Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ochoa Yepes, Oswaldo Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643817304310
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.06.027
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