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dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Zavala, Lucía  
dc.contributor.author
Carasi, Paula  
dc.contributor.author
Trejo, Sebastian Alejandro  
dc.contributor.author
Bronsoms, Silvia  
dc.contributor.author
Serradell, María de los Ángeles  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2018-11-15T15:15:50Z  
dc.date.issued
2018-01  
dc.identifier.citation
Bengoa, Ana Agustina; Zavala, Lucía; Carasi, Paula; Trejo, Sebastian Alejandro; Bronsoms, Silvia; et al.; Simulated gastrointestinal conditions increase adhesion ability of Lactobacillus paracasei strains isolated from kefir to Caco-2 cells and mucin; Elsevier Science; Food Research International; 103; 1-2018; 462-467  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64531  
dc.description.abstract
Gastrointestinal conditions along the digestive tract are the main stress to which probiotics administrated orally are exposed because they must survive these adverse conditions and arrive alive to the intestine. Adhesion to epithelium has been considered one of the key criteria for the characterization of probiotics because it extends their residence time in the intestine and as a consequence, can influence the health of the host by modifying the local microbiota or modulating the immune response. Nevertheless, there are very few reports on the adhesion properties to epithelium and mucus of microorganisms after passing through the gastrointestinal tract. In the present work, we evaluate the adhesion ability in vitro of L. paracasei strains isolated from kefir grains after acid and bile stress and we observed that they survive simulated gastrointestinal passage in different levels depending on the strain. L. paracasei CIDCA 8339, 83120 and 83123 were more resistant than L. paracasei CIDCA 83121 and 83124, with a higher susceptibility to simulated gastric conditions. Proteomic analysis of L. paracasei subjected to acid and bile stress revealed that most of the proteins that were positively regulated correspond to the glycolytic pathway enzymes, with an overall effect of stress on the activation of the energy source. Moreover, it is worth to remark that after gastrointestinal passage, L. paracasei strains have increased their ability to adhere to mucin and epithelial cells in vitro being this factor of relevance for maintenance of the strain in the gut environment to exert its probiotic action.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Adhesion  
dc.subject
Epithelial Cells  
dc.subject
L. Paracasei  
dc.subject
Proteomic Analysis  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Simulated gastrointestinal conditions increase adhesion ability of Lactobacillus paracasei strains isolated from kefir to Caco-2 cells and mucin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-11-12T13:35:20Z  
dc.journal.volume
103  
dc.journal.pagination
462-467  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zavala, Lucía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carasi, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Trejo, Sebastian Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular. Universidad Nacional de La Plata. Instituto Multidisciplinario de Biología Celular; Argentina. Universitat Autònoma de Barcelona; España  
dc.description.fil
Fil: Bronsoms, Silvia. Universitat Autònoma de Barcelona; España  
dc.description.fil
Fil: Serradell, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.093  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996917306798