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dc.contributor.author Rodriguez, Yamila Eliana
dc.contributor.author Pereira, Nair de Los Angeles
dc.contributor.author Haran, Nora Selma
dc.contributor.author Mallo, Juan Carlos
dc.contributor.author Fernandez Gimenez, Analia Veronica
dc.date.available 2018-11-14T18:19:04Z
dc.date.issued 2017-12
dc.identifier.citation Rodriguez, Yamila Eliana; Pereira, Nair de Los Angeles; Haran, Nora Selma; Mallo, Juan Carlos; Fernandez Gimenez, Analia Veronica; A new approach to fishery waste revalorization to enhance Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestion process; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Aquaculture Nutrition; 23; 6; 12-2017; 1351-1361
dc.identifier.issn 1353-5773
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/64490
dc.description.abstract The main goal of this research was to analyse in vitro compatibility of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestive proteinases and enzymes recovered from species comprising fishery waste as Pleoticus muelleri, Artemesia longinaris and Patagonotothen ramsayi. It evaluated the use of exogenous enzymes as feed supplements to increase digestion efficiency in tilapia fingerlings and juveniles (3.5 ± 0.11 g and 11.6 ± 1.5 g, respectively). We successfully have obtained proteinases from fishery waste as source of exogenous enzymes. P. muelleri and A. longinaris enzymes had more activity of acid and alkaline proteinases than P. ramsayi. SDS-PAGE gels demonstrated that Nile tilapia digestive proteinases keep their activity when combined with each exogenous proteinase. Exogenous enzymes varied in their ability to enhance hydrolysis of different feed ingredients. P. muelleri by-products are the best candidates to be employed as feed supplements for tilapia juveniles. Enzymes from this by-product did not affect the activity and integrity of fish digestive enzymes, improved the hydrolysis of different protein sources (fish meal, squid meal, shrimp meal and soybean meal), and maintained its activity after being exposed to high temperatures and acid pHs. Our findings are applicable to other places where O. niloticus is raised utilizing local fishery waste, and also to different cultured species.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject DIGESTIVE PROTEINASE
dc.subject EXOGENOUS ENZYME
dc.subject FEED SUPPLEMENT
dc.subject FISHERY BY-PRODUCT
dc.subject FISHERY DISCARD
dc.subject OREOCHROMIS NILOTICUS
dc.subject.classification Otras Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title A new approach to fishery waste revalorization to enhance Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestion process
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2018-10-23T14:09:39Z
dc.journal.volume 23
dc.journal.number 6
dc.journal.pagination 1351-1361
dc.journal.pais Reino Unido
dc.journal.ciudad Londres
dc.description.fil Fil: Rodriguez, Yamila Eliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil Fil: Pereira, Nair de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil Fil: Haran, Nora Selma. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.description.fil Fil: Mallo, Juan Carlos. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
dc.description.fil Fil: Fernandez Gimenez, Analia Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
dc.journal.title Aquaculture Nutrition
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/anu.12510
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/anu.12510
dc.conicet.fuente individual


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