Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lantos, Irene Johanna  
dc.contributor.author
Orgaz, Martín Alfonso  
dc.contributor.author
Panarello, Hector Osvaldo  
dc.contributor.author
Maier, Marta Silvia  
dc.date.available
2018-11-12T20:57:33Z  
dc.date.issued
2017-08  
dc.identifier.citation
Lantos, Irene Johanna; Orgaz, Martín Alfonso; Panarello, Hector Osvaldo; Maier, Marta Silvia; Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina; Elsevier; Journal of Archaeological Science: Reports; 14; 8-2017; 580-590  
dc.identifier.issn
2352-409X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64297  
dc.description.abstract
Feasting was an important aspect of the domination strategy designed by the Inca Empire in the provinces. Hospitality banquets were the setting for negotiations between Cuzco and the annexed populations. Consumption of food and drink played a fundamental role in these feasts. In this paper we present the first study of organic residues recovered from ceramic vessels from the archaeological site of Fuerte Quemado-Intihuatana (Catamarca, Argentina), an important settlement of the Collasuyu province. Earlier functional studies proposed that these vessels were used to store and serve food and drink in commensal contexts. Results from this preliminary molecular study support this hypothesis because all the containers yielded organic residues. Chemical and isotopic studies suggest that food and different kinds of beers were held in these containers during festive events.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Drink  
dc.subject
Ea-Irms  
dc.subject
Elemental Analysis-Isotope Ratio Mass Spectrometry  
dc.subject
Feasting  
dc.subject
Food  
dc.subject
Gas Chromatography&Ndash;Mass Spectrometry  
dc.subject
Gc-Ms  
dc.subject
Inca  
dc.subject
Organic Residues  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Preliminary molecular evidence of feasting in the Inca site of Fuerte Quemado-Intihuatana, Catamarca, Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-23T18:41:01Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.pagination
580-590  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Lantos, Irene Johanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Orgaz, Martín Alfonso. Universidad Nacional de Catamarca. Escuela de Arqueología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Panarello, Hector Osvaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Geocronología y Geología Isotópica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maier, Marta Silvia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Archaeological Science: Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2017.06.031  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352409X17301268