Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Palacios, Jorge  
dc.contributor.author
Ramirez Amaya, Victor  
dc.contributor.author
Anaya, Miriam  
dc.contributor.author
Hernández, Hebert Luis  
dc.contributor.author
Martínez, Rubén  
dc.date.available
2018-11-11T15:38:43Z  
dc.date.issued
2017-03  
dc.identifier.citation
Palacios, Jorge; Ramirez Amaya, Victor; Anaya, Miriam; Hernández, Hebert Luis; Martínez, Rubén; A psychometric assessment of a self- efficacy eating consumption scale; Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica; Revista Chilena de Nutricion; 44; 1; 3-2017; 95-102  
dc.identifier.issn
0716-1549  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64199  
dc.description.abstract
Background: We evaluated the reliability, factorial validity and criteria validity of a psychometric test designed to measure eating behavior self- efficacy. Materials and methods: This construct was measured using a 21 item scale appplied to a sample of 300 between 14 and 74 years (M=29.89), from the Metropolitan Area of México City, Mexico. Results: Data analysis revealed a four factor structure with high reliability. These factors characterized 4 different types of eating behaviors: 1) high fat eating consumption; 2) healthy eating consumption; 3) sweets consumption and 4) drink consumption. Additionally, we measured physical activity as a factor that could be related with healthy eating. Conclusion. We analyzed feasibility of using this psychometric tool to assess self-efficacy in our sample and its potential implication for nutritional programs. It is also considered feasible to apply this scale in new settings, such as educational programs on nutrition and in the nutritionist practice, since it can provide a predictive tool for eating behaviors.  
dc.description.abstract
Objetivo: Evaluar la confiabilidad, la validez factorial y de criterio de un instrumento diseñado para medir autoeficacia alimentaria. Material y métodos: Se utilizó una escala de estimación de 21 ítems, aplicado a una muestra de 300 personas entre 14 y 74 años de edad (M= 29.89) de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México, México. Resultados: El instrumento incorporó cuatro factores: 1) consumo de alimentos altos en grasa; 2) consumo de alimentos saludables; 3) consumo de alimentos dulces y 4) consumo de bebidas. Se encontró que la capacidad de alimentarse sanamente se encuentra presente en las personas que realizan actividad física frecuentemente. Conclusiones: Se plantea su utilidad en la evaluación de la autoeficacia de la conducta alimentaria en contextos como los programas de educación nutricional y la práctica del nutriólogo. Este instrumento puede proveer de una herramienta predictora de las conductas alimentarias.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Sociedad Chilena de Nutricion Bromatologia y Toxilogica  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Eating Self- Efficacy  
dc.subject
Factorial Validity  
dc.subject
Reliability And Eating Behavior  
dc.subject
Scale  
dc.subject.classification
Psicología  
dc.subject.classification
Psicología  
dc.subject.classification
CIENCIAS SOCIALES  
dc.title
A psychometric assessment of a self- efficacy eating consumption scale  
dc.title
Evaluación psicométrica de una escala de autoeficacia de la conducta alimentaria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-22T15:50:44Z  
dc.identifier.eissn
0717-7518  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
95-102  
dc.journal.pais
Chile  
dc.journal.ciudad
Santiago de Chile  
dc.description.fil
Fil: Palacios, Jorge. Universidad Autónoma de Querétaro; México  
dc.description.fil
Fil: Ramirez Amaya, Victor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación Médica Mercedes y Martín Ferreyra. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación Médica Mercedes y Martín Ferreyra; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Anaya, Miriam. Universidad Autónoma de Querétaro; México  
dc.description.fil
Fil: Hernández, Hebert Luis. Universidad Autónoma de Querétaro; México  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Rubén. Universidad Autónoma de Querétaro; México  
dc.journal.title
Revista Chilena de Nutricion  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000100013&lng=es&nrm=iso  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182017000100013