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dc.contributor.author
Martinez Amezaga, Nancy María Jimena  
dc.contributor.author
Lataza Rovaletti, María M.  
dc.contributor.author
Benitez, Elisa Ines  
dc.date.available
2018-11-09T17:00:16Z  
dc.date.issued
2017-12  
dc.identifier.citation
Martinez Amezaga, Nancy María Jimena; Lataza Rovaletti, María M.; Benitez, Elisa Ines; Particle size distribution of polysaccharides in beer before the filtration process; Blue Pen Journals; International Journal of Food Research; 5; 1; 12-2017; 13-19  
dc.identifier.issn
2056-9734  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64081  
dc.description.abstract
Conventional beer filtration with diatomaceous earth as a filter aid causes a remarkable flow reduction due to the presence of yeast and colloidal particles formed principally by polysaccharides. The main polysaccharides of beer are dextrins, arabinoxylans (AX) and β-glucans (BG). Dextrins affect beer viscosity but not filterability, therefore the aim of this study was to quantify and characterize the two most influential polysaccharides in flow filtration: AX and BG. Scanning electron microscopy (SEM) and particle size distribution for each of the polysaccharides involved was performed. It was determined through SEM images a more compact and bigger formation of AX colloidal aggregates, even though both polysaccharides have the same diffusion limited method of aggregation. The greater size of AX compared to BG, might indicate that the concentration and the average size of AX could have a greater influence on filtration, resulting in a further reduction in the filtration flow  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Blue Pen Journals  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Polysaccharides  
dc.subject
Fermentation  
dc.subject
Viscosity  
dc.subject
Hydrocolloids  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Particle size distribution of polysaccharides in beer before the filtration process  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-07-23T17:18:18Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
13-19  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Martinez Amezaga, Nancy María Jimena. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lataza Rovaletti, María M.. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Benitez, Elisa Ines. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Departamento de Ingeniería Química. Laboratorio de Química Teórica y Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.bluepenjournals.org/ijfr/abstract/2018/January/Amezaga_et_al.php