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dc.contributor.author
Peyrano, Felicitas
dc.contributor.author
Lamballerie, Marie de
dc.contributor.author
Avanza, María Victoria
dc.contributor.author
Speroni Aguirre, Francisco José
dc.date.available
2018-11-09T16:59:02Z
dc.date.issued
2017-09
dc.identifier.citation
Peyrano, Felicitas; Lamballerie, Marie de; Avanza, María Victoria; Speroni Aguirre, Francisco José; Calorimetric Study of Cowpea Protein Isolates. Effect of Calcium and High Hydrostatic Pressure; Springer; Food Biophysics; 12; 3; 9-2017; 374-382
dc.identifier.issn
1557-1858
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/64079
dc.description.abstract
The thermal properties of cowpea protein isolates (CPI) were studied by differential scanning calorimetry under the influence of various conditions. An increase in the pH of protein extraction, from 8.0 to 10.0, during CPI preparation promoted a partial denaturation of cowpea proteins. Increases in enthalpy change of denaturation (ΔH) and temperature of denaturation (Td) were detected with increasing protein concentration from 7.5 to 10.5% (w/w). This behavior suggests that denaturation involves a first step of dissociation of protein aggregates. Calcium induced thermal stabilization in cowpea proteins, the increase in Td was ca. 0.3 °C/mM for protein dispersions of 7.5% (w/w) for 0 to 40 mM CaCl2. High hydrostatic pressure (HHP) induced denaturation in CPI in a pressure level dependent manner. The presence of calcium protected cowpea proteins towards HHP-induced denaturation when pressure level was 400 MPa, but not when it was 600 MPa. Thermal properties of cowpea protein isolates were very sensitive to processing conditions, these behaviors would have implications in processing of CPI-containing foodstuff.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Baroprotection
dc.subject
Cowpea Proteins
dc.subject
Dsc
dc.subject
Protein Denaturation
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Calorimetric Study of Cowpea Protein Isolates. Effect of Calcium and High Hydrostatic Pressure
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-07-11T14:18:49Z
dc.identifier.eissn
1557-1866
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
374-382
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Peyrano, Felicitas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina. Genie Des Procedes - Environnement - Agro-alimentaire. Genie Des Procedes - Environnement - Agro-alimentaire Sede Oniris; Francia
dc.description.fil
Fil: Lamballerie, Marie de. Genie Des Procedes - Environnement - Agro-alimentaire. Genie Des Procedes - Environnement - Agro-alimentaire Sede Oniris; Francia
dc.description.fil
Fil: Avanza, María Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Speroni Aguirre, Francisco José. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food Biophysics
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11483-017-9493-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-017-9493-4
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