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dc.contributor.author
Calvo, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Stumpf, Liane  
dc.contributor.author
Cortés Jacinto, E.  
dc.contributor.author
Castillo Díaz, Fernando  
dc.contributor.author
Lopez, Laura Susana  
dc.date.available
2018-11-05T20:21:41Z  
dc.date.issued
2018-06  
dc.identifier.citation
Calvo, Natalia Soledad; Stumpf, Liane; Cortés Jacinto, E.; Castillo Díaz, Fernando; Lopez, Laura Susana; Mobilization of energetic reserves during starvation in juveniles of different size of the redclaw crayfish Cherax quadricarinatus; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Aquaculture Nutrition; 24; 3; 6-2018; 952-960  
dc.identifier.issn
1353-5773  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63696  
dc.description.abstract
Mobilization patterns of energy reserves during starvation are highly variable among crustaceans, and understanding this process is useful to satisfy the nutritional requirements of cultured organisms. The aim of this study was to elucidate the mobilization patterns on early and advanced juveniles—first free stage and one-gram juveniles—of redclaw crayfish (Cherax quadricarinatus). A biochemical approach was used to analyse the organic carbon, total proteins, lipids and glycogen levels of the entire animal, and a histochemical approach was adopted to identify location of metabolites in the hepatopancreas and abdominal muscle. While starvation did not affect early juvenile protein levels, it showed a significant decrease in advanced juveniles. Histochemical analysis showed that lipid storage of hepatopancreas R cells was depleted near point of no return (PNR) and recovered after feeding. Glycogen storage was localized in the F cells of the hepatopancreas, and among muscle fibres of the abdomen, where after feeding, a pronounced accumulation was observed. Early and advanced juveniles of redclaw crayfish showed different patterns of consumption mainly related to the protein level, which was the most abundant reserve in advanced juveniles and the most consumed during starvation. Hepatopancreas R cells were confirmed as the principal lipid storage, whereas the abdominal muscle was the main glycogen storage. In crustacean aquaculture, the understanding of resistance to temporary feed deprivation is relevant to achieve an adequate feeding management, thereby avoiding the overfeeding and diminishing operating costs.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Crustacean Aquaculture  
dc.subject
Glycogen  
dc.subject
Hepatopancreas  
dc.subject
Histochemistry  
dc.subject
Lipids  
dc.subject
Muscle  
dc.subject
Point of No Return  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Mobilization of energetic reserves during starvation in juveniles of different size of the redclaw crayfish Cherax quadricarinatus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-23T18:26:51Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
952-960  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Calvo, Natalia Soledad. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Biología de la Reproducción y Crecimiento de Crustáceos Decápodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stumpf, Liane. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Biología de la Reproducción y Crecimiento de Crustáceos Decápodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cortés Jacinto, E.. Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste; México  
dc.description.fil
Fil: Castillo Díaz, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Biología de la Reproducción y Crecimiento de Crustáceos Decápodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Laura Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental. Laboratorio de Biología de la Reproducción y Crecimiento de Crustáceos Decápodos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Aquaculture Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/anu.12631  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/anu.12631