Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Marchetti, Lucas
dc.contributor.author
Romero, Lílian Mónica
dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
dc.date.available
2018-11-05T19:12:06Z
dc.date.issued
2017-10
dc.identifier.citation
Marchetti, Lucas; Romero, Lílian Mónica; Andres, Silvina Cecilia; Califano, Alicia Noemi; Characterization of pecan nut expeller cake and effect of storage on its microbiological and oxidative quality; Instituto de la Grasa; Grasas y Aceites; 68; 4; 10-2017; 1-10
dc.identifier.issn
0017-3495
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63662
dc.description.abstract
Pecan nut expeller cake (PNEC), a by-product of pecan oil extraction, was characterized and the effect of packaging and storage conditions was investigated. Samples were packaged under vacuum or in normal atmosphere and stored (10 or 20 ºC) for 12 months. Its composition, water and oil absorption, fatty acids profile, lipid oxidation (thiobarbituric acid reactive substances, TBARS), antioxidant activity [Diphenyl-1-(2,4,6-trinitrophenyl)hydrazyl] radical, DPPH and [(2,2?-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)] radical cation, ABTS+), and microbiological quality were analyzed. PNEC showed high lipid and fiber contents (51.4 and 21.6 g/100g, respectively) with good water and oil absorption capacity. Vacuum storage at 10 ºC preserved antioxidant capacity (TBARS: malondialdehyde= 0.23 mg/kg, IC50 DPPH = 9.0 mg/mL, and IC50 ABTS = 21 mg/mL after one year storage). Extremely low mold and yeast levels were found in PNEC in low permeability vacuum packages, regardless of the storage temperature. Thus, PNEC could retain suitable quality attributes for up to 12 months using the right combination of packaging and temperature.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Instituto de la Grasa
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Antioxidant Capacity
dc.subject
Fatty Acid Profile
dc.subject
Pecan Nut Expeller Cake
dc.subject
Storage
dc.subject
Tbars
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of pecan nut expeller cake and effect of storage on its microbiological and oxidative quality
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-22T19:36:43Z
dc.identifier.eissn
1988-4214
dc.journal.volume
68
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
España
dc.journal.ciudad
Sevilla
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Lucas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romero, Lílian Mónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Grasas y Aceites
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://dx.doi.org/10.3989/gya.0667171
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1693
Archivos asociados