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dc.contributor.author
Ortega, Florencia  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Arce, Valeria Beatriz  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2018-11-01T16:01:27Z  
dc.date.issued
2017-09  
dc.identifier.citation
Ortega, Florencia; Giannuzzi, Leda; Arce, Valeria Beatriz; Garcia, Maria Alejandra; Active composite starch films containing green synthetized silver nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 70; 9-2017; 152-162  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63440  
dc.description.abstract
The aims of this work were to couple both the silver nanoparticles (AgNPs) synthesis, and filmogenic suspensions preparation, to characterize the obtained AgNPs and the derived nanocomposite films studying their antimicrobial capacity and developing an active packaging. One of the new approaches to this work is the use of low concentrations of AgNPs at which no adverse cytotoxic effects have been observed. Nanoparticles were characterized by spectrophotometric techniques and electron microscopy, finding that they are spherical with diameters varying between 5 and 20 nm and detecting the formation of agglomerates. The addition of AgNPs did not affect the filmogenic capacity of gelatinized starch suspension. The content of AgNPs caused a slight increase in film thickness and opacity, keeping the material UV-barrier capacity. A decrease in water vapor permeability with increasing AgNPs concentration was observed. Besides, AgNPs allow the matrix reinforcement, developing a more resistant and tough material, with smooth and homogeneous surfaces, as evidenced by SEM, and maintaining their heat sealing capacity. Nanocomposite films containing AgNPs concentrations greater than 71.5 ppm inhibited the growth of E. coli ATCC and Salmonella spp., which are responsible for most foodborne diseases. However, films containing 143 ppm AgNPs were selected since they better maintained their integrity to microbial attack. These active films were able to extend the shelf-life of fresh cheese samples for 21 days. Thus, it was possible to develop and characterize nanocomposite films based on corn starch and containing AgNPs, which confers them antimicrobial properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Antimicrobial Film  
dc.subject
Green Synthesis  
dc.subject
Silver Nanoparticle  
dc.subject
Starch Film  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Active composite starch films containing green synthetized silver nanoparticles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-22T19:54:20Z  
dc.journal.volume
70  
dc.journal.pagination
152-162  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Florencia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arce, Valeria Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones Ópticas. Universidad Nacional de La Plata. Centro de Investigaciones Ópticas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16309420  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.03.036