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dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia
dc.contributor.author
Pérez-Través, Laura
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula
dc.contributor.author
Barrio, Eladio
dc.contributor.author
Querol, Amparo
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel
dc.date.available
2018-10-24T20:58:27Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Rodríguez, María Eugenia; Pérez-Través, Laura; Sangorrin, Marcela Paula; Barrio, Eladio; Querol, Amparo; et al.; Saccharomyces uvarum is responsible for the traditional fermentation of apple chicha in Patagonia; Oxford University Press; Fems Yeast Research; 17; 1; 12-2016; 1-11
dc.identifier.issn
1567-1356
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/63024
dc.description.abstract
Apple chicha is a fresh low alcoholic beverage elaborated by aboriginal communities of Andean Patagonia (Argentina and Chile). In the present work, we identified the yeast microbiota associated with this fermentation, and characterized genetically those belonging to the genus Saccharomyces. Both Saccharomyces cerevisiae and S. uvarum were found in the analyzed fermentations. Phylogenetic and population structure analyses based on genes sequence analysis were carried out for both S. cerevisiae and S. uvarum strains obtained in this study and a set of additional strains from diverse origins. The results demonstrate that S. cerevisiae strains from apple chicha belong to the big group of wine/European strains of this species, while S. uvarum strains were included in the Holartic population of this species. Additionally, some S. uvarum strains from chichas evidenced as an admixture of both pure Holartic and pure South American populations. Our results suggest that Holartic strains could have been introduced in South America together with the domestication of apple trees by Mapuche communities. This Holartic population suffered admixis with the naturally present South American population of this species, originating strains bearing genetic features from the two populations, detectable in both chichas and natural habitats.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Oxford University Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Admixture
dc.subject
Holartic
dc.subject
Mapuche
dc.subject
South America
dc.subject
Yeast Diversity
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Saccharomyces uvarum is responsible for the traditional fermentation of apple chicha in Patagonia
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-10-22T13:19:09Z
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Oxford
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez-Través, Laura. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barrio, Eladio. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Querol, Amparo. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Fems Yeast Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsyr/fow109
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsyr/article/17/1/fow109/2736145
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