Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Aiassa, Virginia  
dc.contributor.author
Zoppi, Ariana  
dc.contributor.author
Becerra, María Cecilia  
dc.contributor.author
Albesa, Inés  
dc.contributor.author
Longhi, Marcela Raquel  
dc.date.available
2018-10-23T19:24:33Z  
dc.date.issued
2016-11  
dc.identifier.citation
Aiassa, Virginia; Zoppi, Ariana; Becerra, María Cecilia; Albesa, Inés; Longhi, Marcela Raquel; Enhanced inhibition of bacterial biofilm formation and reduced leukocyte toxicity by chloramphenicol:β-cyclodextrin:N-acetylcysteine complex; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 152; 11-2016; 672-678  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/62944  
dc.description.abstract
The purpose of this study was to improve the physicochemical and biological properties of chloramphenicol (CP) by multicomponent complexation with β-cyclodextrin (β-CD) and N-acetylcysteine (NAC). The present work describes the ability of solid multicomponent complex (MC) to decrease biomass and cellular activity of Staphylococcus by crystal violet and XTT assay, and leukocyte toxicity, measuring the increase of reactive oxygen species by chemiluminescence, and using 123-dihydrorhodamine. In addition, MC was prepared by the freeze-drying or physical mixture methods, and then characterized by scanning electron microscopy and powder X-ray diffraction. Nuclear magnetic resonance and phase solubility studies provided information at the molecular level on the structure of the MC and its association binding constants, respectively. The results obtained allowed us to conclude that MC formation is an effective pharmaceutical strategy that can reduce CP toxicity against leukocytes, while enhancing its solubility and antibiofilm activity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chloramphenicol  
dc.subject
Microbiological Activity  
dc.subject
N-Acetylcysteine  
dc.subject
Solubility  
dc.subject
Toxicity  
dc.subject
Β-Cyclodextrin  
dc.subject.classification
Enfermedades Infecciosas  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Enhanced inhibition of bacterial biofilm formation and reduced leukocyte toxicity by chloramphenicol:β-cyclodextrin:N-acetylcysteine complex  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2018-10-23T13:45:56Z  
dc.journal.volume
152  
dc.journal.pagination
672-678  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Aiassa, Virginia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zoppi, Ariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Becerra, María Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albesa, Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861716308025  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2016.07.013